nlc.hu
Baba

Nyílt levél az apának

Nyílt levél az apának, aki úgy érzi, kimarad a gyerekek életéből

Gyakran érzik az apák, hogy nem tudnak kapcsolódni a pici gyerekükkel, mintha nem is léteznének az anyák mellett a gyerekek számára. Egy anya a saját férjének írt nyílt levelet, de az üzenete az összes apának szól, aki átéli épp a mellőzöttség érzését.

Drága férjem!

Tudom, hogy olykor úgy érzed, mintha a gyerekeink észre sem vennének. Ne félj, állandóan érzik az apai jelenlétedet, még ha nem is látszik rajtuk. Olyan korban vannak, amikor az egyiket folyton a kezemben kell tartanom, a másik pedig követeli a figyelmemet. Én vagyok számukra a biztonság és nyugalom.

Nehéz időszak ez, fizikailag és mentálisan is megvisel. A nap végén azt érzem, kimaradok az életemből. De amilyen nehéz nekem, tudom, hogy számodra sem egyszerű ez a helyzet. Tudom, hogy milyen fájdalmas neked, hogy engem hívnak a gyerekek még akkor is, ha csak te vagy a közelükben. Pedig szeretnél kapcsolódni velük, látom, hogy építenéd a kötődést, de mintha ők ezt elutasítanák. Szerintem viszont egészen más történik.

Az apa, aki mellőzöttnek érzi magát

Sok apa érzi mellőzöttnek magát (Kép: Getty Images)

Amikor leülök a kanapéra, a fiunk odahozza nekem a legpuhább takarót, amit talál. Amikor reggel felébred, elmondja, mennyire hiányoztam neki éjjel. Amikor látja, hogy szomorú vagyok, megpróbál megnevettetni (a kakis viccekkel, de akkor is). Ismeri és észben tartja a kedvenc dolgaimat. Sőt, bókolni is szokott nekem.

Látod már, kedves férjem, mi történik? Az apját utánozza a fiunk. Te vagy a múzsája, a legfőbb példaképe. A te önzetlenséged, odaadásod és kedvességed jelenik meg minden mozdulatában. Nem is olyan sokára le sem tudod majd magadról vakarni. Mindennap téged követel majd fektetéskor és az fogja érdekelni, ami a te kedvenced, legyen szó sportról, fűnyírásról vagy kamionokról. Az anyai szívem megszakad a gondolattól, de pontosan tudom, hogy a szülő-gyerek kapcsolat ilyen hullámzó és hogy ez a normális.

Valószínűleg most a lányunk jutott eszedbe, mert azt gondoltad, hogy apa pici lánya lesz születésétől kezdve, de aztán a szoptatás és a sok anyás nap után még ez az idő nem köszöntött ránk. Bár még kevés szóval tudja kifejezni magát, de biztos vagyok benne, hogy a lányunk számára sem maradsz észrevétlen.

Látja, amikor mosolyogsz rá, még ha nehéz napod is volt a munkában. Látja, hogy időt szánsz a közös játékra még akkor is, ha ezer felnőtt dologgal van tele a fejed. Látja, hogy elmosogatsz és megvarrod a kedvenc plüssét, még ha a társadalom azt is mondja rád emiatt, hogy papucs vagy.

Látja, hogy a családod mindennél fontosabb neked, még olyankor is, amikor nagyon könnyű lenne minket a második helyre tenni. Olyan példát mutatsz a lányunknak, ami felbecsülhetetlen érték lesz felnőttkorában. Az igazi és feltétel nélküli szeretet ismerheti meg általad, és azt, hogy mindig, minden körülmények között biztonságban lesz. Mindez neked köszönhető, drága férjem, ennyire fontos szereped van a gyerekeink életében.

via

Mindent a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top