nlc.hu
Baba

A WHO az AstraZeneca felfüggesztéséről

WHO: az AstraZenecát csak elővigyázatosságból függesztették fel

Az Egészségügyi Világszervezet szerint elővigyázatosságból függesztették fel az AstraZeneca vakcinájának használatát.
AstraZeneca koronavírus-vakcina

Csak elővigyázatossági intézkedés bizonyos európai országok döntése, amelynek értelmében felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának használatát – szögezte le pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO emlékeztetett arra, hogy olyan intézkedésről van szó, amely mindössze az oltóanyag egyik szállítmányát érinti az Európai Unión belül.

Semmiféle ok-okozati összefüggés nem bizonyított a vakcina és tromboembóliás események vagy vérrögképződésekhez köthető egyéb állapotok között – mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője. Emlékeztetett arra: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottságának az esettel foglalkozó csütörtöki ülésén

nem találtak arra utaló jelet, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga vérrögképződést okoz, ezért a vakcina továbbra is beadható.

Az AstraZeneca oltóanyagát folyamatosan vizsgálja a WHO vakcinákkal foglalkozó bizottsága is, amely további védőoltások felügyeletét is végzi.

A WHO szerint eddig 268 millió adag, koronavírus elleni védőoltást adtak be a világon, de egyetlen esetről sem tudni, amikor az oltóanyagnak köze volt egy halálesethez.

Eközben a francia gyógyszerfelügyeleti hatóság (ANSM) pénteken közölte, hogy egyetért az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tanácsával, amely szerint folytatni kell az AstraZeneca/Oxford koronavírus elleni vakcina felhasználását az oltási kampányokban.

Romániában viszont csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon. Ez az AstraZenecára előjegyzettek 4,5 százalékos aránya.

A romániai oltáskampányt koordináló bizottság csütörtök este úgy döntött, hogy „elővigyázatosságból” egyelőre nem használja fel azt a négyezer adag megmaradt AstraZeneca vakcinát, amely ugyanabból a szállítmányból származik, és amelynek használatát Olaszországban felfüggesztették, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. A kérdéses szállítmányból Románia 81 600 adagot kapott, és ebből már több mint 77 ezer adagot felhasznált.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

További cikkek az AstraZenecáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top