nlc.hu
Baba

Egy magyar kismama 8 napot töltött lélegeztetőgépen szülés után

8 napot töltött lélegeztetőgépen a szülés után Barbara, egy hajszálon múlt a kismama élete

A koronavírus nem válogat, ezt igazolja a 30 éves várandós Barbara története.
műtét, kórház, kismama

A Bors írta meg annak a fiatal nőnek az esetét, aki terhességének 35. hetében kapta el a koronavírust, majd súlyos állapotban került kórházba. Gyermekét sürgősségi császármetszéssel hozták világra, a 30 éves Barbara pedig lélegeztetőgépre került nyolc napra.

A cikkből az is kiderül, hogy a fiatal kismama egészségesen élt, betartotta a járványügyi előírásokat, de a betegség mégis ledöntötte a lábáról. 

„Napról napra fokozatosan egyre rosszabb lett. Mikor pihenésből felkeltem, mindig elkezdtem köhögni, egyre szaporábban vettem a levegőt. Mikor beszéltünk a háziorvossal és elmondtuk neki, hogy hogy vagyok, akkor mondta azt, hogy akkor irány a kórház, mert ez nagyon nem jó így, ahogy van” – mondta Barbara az M1 koronavírus-fertőzésből felgyógyultak történetét bemutató műsorban.

A betegség előrehaladtával a magzata élete is veszélybe került

December 13-ára várták a kis Lédát, de a vírus miatt az ő élete is veszélybe került. Ahhoz, hogy megmentsék a kislány életét, több mint egy hónappal hamarabb, sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani. Barbara állapota a beavatkozást követően drasztikusan romlani kezdett. Olyannyira, hogy 8 napot töltött lélegeztetőgépen és voltak napok, amikor az egész orvosi csapat minimális esélyt látott arra, hogy valaha felépül. 

A szakemberek szerint a koronavírus-fertőzés önmagában a magzatra olyan értelemben nem veszélyes, hogy a placentán nem megy át, tehát a magzatot elvileg nem fertőzi meg a vírus, de mivel az anya szervezetét nagyon súlyosan igénybe veszi, sajnos a magas láznak, a súlyos betegségnek abortív hatása lehet abban az esetben is, ha a magzat nem károsodik. Tehát ebből a szempontból mindenképpen veszélyben vannak a terhes kismamák is. 

A múlt héten bejelentették, hogy elkezdik soron kívül oltani a várandós nőket, az oltásról szóló igazolást a védőnőnek kellene kitöltenie, e mellé kell egy háziorvosi beutaló, valamint egy évnél nem régebbi, a szülést igazoló kórházi zárójelentésre van szükség. A várandósok oltása körül kisebb káosz alakult ki, ezt állította az ATV híradójának az egyik XIII. kerületi háziorvos, akinél már hétfő óta jelentkeznek a kismamák beutalóért az oltópontra, ám a háziorvosok nem kaptak végrehajtási utasítást a kismamák oltásához.

Fotó: Pexels

Még több hír az oltási programról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top