nlc.hu
Baba

Így hallgat a nevére a baba

Hány hónapos kortól hallgat a baba a nevére? Eláruljuk!

Minden szülő álmatlanul forgolódik éjjel, mert nem tudja, hány hónaposan fog hallgatni a nevére a gyermeke. Most minden kiderül!

Amikor megszületik a baba, nyilván fogalma sincs, hogy a szülei adtak neki egy nevet, amit élete végéig – vagy amíg meg nem változtatja – magán kell viselnie. Annyira nem tud semmit a nevekről, hogy élete első hónapjában ezerszer is hallania kell a saját nevét ahhoz, hogy elkezdjen neki derengeni, hogy ennek a szónak valami köze van a személyéhez – és még mindig nem tart ott, hogy felismerje, hogy ez a szó az ő neve és hallgasson is rá.

A szülők általában sokkal korábban feltételezik, hogy a baba már felismeri a saját nevét, nagyjából a negyedik hónap környékére teszik, hogy már hallgat is rá, pedig nem ez a helyzet. Dr. Caitlin Raaz, az Észak-Colorado Egyetem audiológia és beszédtudomány professzora szerint az okozza a zavart, hogy ebben a pár hónapos korban valóban elkezd reagálni a baba a környezetére, de nem a nevére, erre az adott szóra ad választ, hanem felismeri a szülők hangját. Azért fordul feléjük, ha szólítják, mert tudja, hogy a jelenlétük és a velük való interakció jót hoz magával – például anyatejet, ölelést vagy mosolyt. Ettől még nem kell elkeseredni, hogy ekkorát tévedünk, és mégsem a nevére hallgat, inkább el kell árasztani minél több pozitív élménnyel a babát, így erősítve tovább a kötődést.

Ezért fontos, hogy felismerje a nevét a baba

A babák számára mérföldkő a nevük felismerése (Kép: Unsplash)

A szakember szerint a hivatalos álláspont az, hogy hat hónapos koruk körül kezdik felismerni a nevüket a babák. Ez egy fontos mérföldkő a fejlődésükben, ugyanis innentől kezdődik az önállósodás és a leválás anyáról, hiszen a nevének felismerése az első nagy ráébredés arra, hogy baba és anya két külön ember. A hat hónapos kort természetesen – mint minden mérföldkövet – rugalmasan kell kezelni és inkább öt-kilenc hónapos kora között figyelni a babát, hogy mikor kezdi felismerni a nevét. Segíthetünk is neki azzal, ha gyakran szólítjuk a nevén és kerüljük a túl sok becenevet, hogy ne zavarjuk össze. Logikus, hogy minél több néven hívjuk, annál nehezebben tudja majd kihámozni, melyik az eredeti, úgyhogy érdemes a rendes nevén nevezni a babát, ha szeretnénk, hogy hallgasson is rá és ne azt gondolja, hogy a neve „öcsi”, „muci”, esetleg „anya kicsi trottyosa”.

Dr. Raaz figyelmeztetése alapján azért fontos figyelni, hogy mikortól hallgat a baba a nevére, mert ha elmúlt kilenc hónapos és egyértelműen nem ismeri fel a saját nevét, nem figyel oda, ha hozzászólunk, kommunikálunk vele, akkor ezt jelezni kell a gyerekorvosnak, nehogy valamilyen fejlődési rendellenesség álljon a háttérben – vagy ha mégis, akkor idejében kiderüljön és szakemberek segítsenek a babának behozni a lemaradást.

Mérföldkövek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top