nlc.hu
Baba

Csak állami meddőségi centrumok lesznek

Rossz hír a lombikra váróknak, még hosszabb várólisták lehetnek

Mintegy 200 ezer pár küzd jelenleg meddőségi problémákkal Magyarországon. Már nem sokáig választhatják a magánklinikákat.
meddőség

Jövő nyártól csak állami meddőségi centrumok végezhetnének mesterséges megtermékenyítést és lombik eljárást. Ezt az mfor.hu vette észre egy törvényjavaslatban. Az indoklás szerint “Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek”.

Jelenleg 4 magánklinika van, ahol ilyen beavatkozásokat végeznek. 

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakorvos szerint, ha minden beavatkozást az állami kézben lévő klinikáknak kell átvenniük, még hosszabb várólisták lesznek. “Gyakorlatilag az összes olyan beteg, akinek inszeminációra van szüksége, az le fog csapódni a lombikklinikákon, lombikintézetekben, és nemcsak azokkal a párokkal kell majd ott foglalkozniuk, akik lombikot igényelnek, hanem azokkal is, akik inszeminációval próbálkoznának. Ez hirtelen óriási beteganyagot jelentene, ami nem biztos, hogy a minőséget támogatja” – véli Imre Ruben.

Ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés, a klinikák kötelesek lesznek átadni a náluk tárolt embriókat és ivarsejteket, ezért cserébe kártalanítást kapnak.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top