nlc.hu
Baba

Felmondási tilalom az egészségügyben

Kártérítést követelt egy kórház egy ápolónőtől, mert otthon maradt autista fiával

Félmillió forintot követelt Ágnestől a kórház, mert felmondott.

Félmillió forintos kártérítést követelt egy vidéki kórház egy ápolónőtől, aki azért mondott fel a felmondási tilalom alatt, hogy az iskolabezárások miatt otthon maradhasson 8 éves autista kisfiával. A munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy ha valaki jogellenesen mond fel, a munkáltató egy havi bért követeljen, de a nő sosem keresett félmillió forintot.

Kártérítést követel egy kórház egy ápolónőtől, mert otthon maradt autista fiával

Képünk illusztráció (Getty Images)

Ágnes 25 évig dolgozott a munkahelyén, és tavasszal ő is aláírta az új jogállásról szóló munkaszerződést, mégis felmondott, mivel 17 éves érettségiző gyereke nem tudott volna autista fiára vigyázni.

Az intézményvezető elutasította felmondási kérelmét, ami „egy nagy gyomron rúgás” volt a számára. Ennek ellenére mégis beadta felmondását, a kórház pedig erre félmillió forint kártérítést követelt. Ágnesnek azonban nincs ekkora havi jövedelme, 220 ezer forintot vitt haza havonta.

Amikor a nő a TASZ-hoz fordult, a kórház már csak az egyhavi bérének megfelelő összeget követelte tőle, de a társaság szerint ez sem jár az intézménynek. Ugyanis ha a felmondási idejét kitölti és nem okoz kárt a kórháznak, nem kell megfizetnie a kártérítést.

Az érintett kórház úgy tűnik, most eltekint a követelésétől.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top