nlc.hu
Baba

Chatbottal harcolnának a meddőség ellen a hazai egészségügyi szakemberek

A gyereket tervezők 80 százaléka nem gondol meddőségi szűrésre

A meddőség kérdését nem kezeljük összetett problémaként, főleg a nőkre hárítjuk a helyzet megoldását.

A gyereket tervező magyar párok általában későn ismerik fel, ha termékenységi problémával van dolguk, ráadásul, ekkor is főleg a nőkre koncentrálódik a probléma megoldásának feladata. A férfiak meddősége csak az utolsó lehetőségek között merül fel, holott, az idő ilyen esetekben kulcsfontosságú. Többek között ez derült ki azon a csütörtöki online sajtóeseményen, amelyen egészségügyi szakemberek, illetve a Merck gyógyszercég képviselői mutatták be a meddőség kérdéseivel foglalkozó Családért.hu weboldalt, amelyen egy különleges chatbot segíti a témában való tájékozódást.

A beszélgetés résztvevői dr. Balogh István, a Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulanciájának vezetője, dr. Toldy-Schedel Emil, az Egyházi Kórházak Egyesületének az elnöke, Volenszki Víta klinikai szakpszichológus és dr. Csongvai Csaba, a Merck orvosigazgatója voltak. A bő egy órás eseményen során kiderült, hogy sajnálatosan keveset tudnak a magyarok a meddőség kérdéséről: csupán a témával kapcsolatos kutatás során megkérdezett önkéntesek 12 százaléka gondolja, hogy egészségügyi probléma állhat a háttérben, ha nem sikerül a fogantatás, míg több mint 80 százaléknál fel sem merül, hogy szűrővizsgálaton vegyen részt, ha gyereket tervez.

Meddőség: a magyar párok többsége alig ismeri a megoldást

A párok jellemzően későn fordulnak szakemberhez és akkor is főleg a nőkben keresik a probléma megoldását (Fotó: Getty Images)

A meddőség, terméketlenség fogalmaihoz sajnos még most is komoly stigmák kapcsolódnak Magyarországon, többek között ezt próbálják enyhíteni a most indult chatbot és tájékoztató weboldal, infocenter segítségével.

Dr. Toldy-Schedel Emil rámutatott, hogy a közvélekedéssel ellentétben, a statisztikák szerint a meddőségi problémák nem csak a nőket érintik: 50-50 százalék a megoszlás a két nem között, azaz azonos arányban fordul elő hasonló probléma. A szakember szerint komplex megközelítésre lenne szükség, amely nem csak a fizikai, urológiai vagy nőgyógyászati problémákra, hanem a pszichés gátakra is koncentrál.

Hazánkban az úgynevezett termékenységi arányszám, azaz a szülőképes nőkre vetített gyerekszületések száma 2016-ig 1,49 körül alakult, hosszú stagnáló időszakkal. Ez a tavalyi évre valamelyest javult, 1,55-re növekedett, ugyanakkor a jelenlegi népességpolitikai törekvések szerint ennek az értéknek 2 felett kellene lennie, ennek elérése pedig komoly feladatot jelent az egészségügy számára.

„Fontos, hogy az érintettek érezzék, nincsenek magukra hagyva” – hangsúlyozta a szakember.

Dr. Balogh István rámutatott, hogy a meddőség világszintű probléma, globálisan 50 millió pár, azaz százmillió ember küzd ezzel.

„A gyerekre vágyó párok 15 százaléka érintett” – hangsúlyozta a Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulanciájának vezetője. „Ha csak a férfiak oldalát nézzük, Európában az összes férfi 7,5 százaléka találkozik hasonló problémával élete során. Szintén probléma, hogy az elmúlt húsz évben a férfiak ondósejt-koncentrációja zuhanó tendenciát mutat. Jelenleg 15 millió/milliliter az egészségügyi határérték, ez a hetvenes-nyolcvanas években már betegségnek minősült.”

A szakember komoly akadálynak nevezte, hogy a férfimeddőség 50-60 százaléka úgynevezett idiopátiás hátterű, ami azt jelenti, hogy az orvosok nem tudják felderíteni a terméketlenség okát.

„Az is fontos tény, hogy ez az egyetlen olyan betegség, állapot, amit gyakran nem az adott személyen – a férfiakon – a szerk. – kezelnek, hanem a párján” – tette hozzá a szakember. „Ez olyan, mintha nekem fájna a torokom, de a páromat küldeném el a háziorvoshoz.”

„Mi a saját eszközeinkkel próbáljuk segíteni az edukációt, az információk átadását, ezért hoztuk létre a csaladert.hu oldalon belül a névtelenül is igénybe veheti információs központot, ami minden fontos tudnivalót biztosít az érintettek számára” – mondta dr. Csongvai Csaba. „Ez segíthet, hogy a gyereket tervező párok időben megfelelő segítséget kapjanak.”

A meddőség egyik kevésbé ismert okáról is beszéltek a meghívott szakemberek. Az úgynevezett oxidatív stressz a szakirodalom szerint a férfiak 60-80 százalékánál állhat a meddőség hátterében, ráadásul, még az egészséges spermájú férfiak negyedénél is megfigyelhető ez a tünet, ami mindenképpen kezelést igényel.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top