nlc.hu
Baba

70 évesen szülte első gyermekét

Ez az indiai nő megközelítőleg 70 éves volt, amikor megszülte első gyermekét – képek

Jivuben Valabhai Rabari addig könyörgött nőgyógyászának, amíg az bele nem ment a mesterséges megtermékenyítésbe. Az eljárás sikerrel járt.

Hetvenéves korban nem igazán gondolkodik az ember gyermekvállaláson, ám egy 70 éves indiai nő pont ennyi idősen hozta világra az első gyermekét.

Jivuben Valabhai Rabari és férje 45 éve házasok, de a nőnek egyszer sem sikerült teherbe esni, pedig nagyon szerettek volna gyereket. A vidéki Gudzsarátban élő tejtermelő Rabari asszony végül felkereste a nőgyógyászát, és azt kérdezte tőle,  megpróbálkozhatna-e egy IVF-kezeléssel, hogy végre beteljesüljön az álma, azaz legyen egy gyermeke.

Az orvos, Naresh Bhanushali a nő több családtagjának is segített teherbe esni, és Rabari meg volt győződve arról, hogy vele is sikerrel járna. Az orvos először nemet mondott, a nő korára hivatkozva, hiszen a családtagok, akiken segített, mind 45-50 év közöttiek voltak, amikor az IVF-kezelés még lehetséges. Próbálta elmagyarázva a lehetséges kockázatokat, hogy akár bele is halhat a terhességbe vagy a szülésbe, de a nő annyira akarta a mesterséges megtermékenyítést, hogy dr. Bhanushali végül beadta a derekát.

„Elmondtam neki, hogy túl idős, és ez a procedúra túl veszélyes az egészségére, de nem hallgatott rám. Végül sírni kezdett, és azt mondta: »Boldogan halok meg, ha legalább megpróbáltam gyermeket szülni«” – mesélte az indiai nőgyógyász.

Egy nő sikeres teherbe esése etikai aggályokat is felvet az orvosok számára, mivel a szülők valószínűleg meghalnak, mielőtt a gyerek elérné a felnőttkort. Rabari több rokona azonban felajánlotta, hogy befogadja és felneveli a gyermeket, ha a szüleivel bármi történne.

A megtermékenyítés sikerrel járt, ám nyolcadik hónapra azonban a nő vérnyomása aggasztóan magas lett, ezért az orvosok úgy döntöttek, hogy egy hónappal a tervezett időpont előtt világra segítik a babát.

„Bár örülünk, hogy az eset sikeres volt, továbbra is arra biztatom a nőket, hogy idős korban ne próbálkozzanak terhességgel” – tanácsolta az orvos.

Sok vidéki indiaihoz hasonlóan Jivuben Valabhai Rabari sem rendelkezik születési anyakönyvi kivonattal, amely hivatalosan is megerősítené a korát, de az orvosoknak azt mondta, hogy 65 és 70 év közötti lehetett, amikor életet adott gyermekének. Korbecslését az orvosok is megerősítették.

Fotó: Pexels (A kép csak illusztráció)

(Oddity Central)

Még több érdekesség 

újszülött, baba

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top