nlc.hu
Baba

70 évesen esett teherbe

70 évesen szülte meg első gyermekét egy indiai nő

Az eset orvosi csoda, de etikai aggályokat is felvet.

Míg a legtöbb nő 70 év fölött már az unokáival van elfoglalva, egy 70 éves indiai nő most hozta világra első gyermekét. Jivuben Valabhai Rabari és férje már 45 éve próbálkoztak, az első naptól fogva, hogy összeházasodtak.

70 évesen lett anya az indiai nő

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Néhány évvel ezelőtt az asszony felvette a kapcsolatot egy nőgyógyásszal, hogy kipróbáljanak egy meddőségi kezelést, és megvalósulhasson a család álma, és Rabari teherbe essen. Az orvos ugyan meg volt győződve, hogy a kezelés sikertelen lesz, segített. „Elmagyaráztam a kockázatokat, hogy akár az életét is elveszítheti, de annyira tele volt érzelemmel, hogy végül engedtem” – mondta Dr. Bhanushali, aki szerint a nő azt válaszolta, még ha meg is hal, legalább boldog lesz, hogy megpróbált gyermeket szülni.

A nő megtermékenyítése hatalmas kihívást jelentett a nőgyógyász és csapata számára, hiszen Rabari 20 éve már átesett a menopauzán, ezért először hormonkezelést kapott, hogy menstruáljon. Ezután kitágították a klimaxtól összezsugorodott méhét, végül egyetlen egy embriót ültettek bele. Csodával határos módon a megtermékenyítés után 15 nappal elvégzett terhességi teszt pozitív lett, később az orvosok szívhangot is találtak, és annak ellenére, hogy az idős asszony veszélyeztetett terhes volt, folytatták a terhességet. A nyolcadik hónapra aggasztó lett a nő vérnyomása, ezért császármetszés útján idő előtt világra segítették gyermekét.

Mint sok ember Indiában, Rabari sem rendelkezik születési anyakönyvi kivonattal, ezért az orvosok 65-70 körülinek saccolják az életkorát.

Bár az eset tudományos csodának tekinthető, etikai aggályokat vet fel, mivel a szülők vélhetően azelőtt halnak meg, hogy fiuk felnőtt lesz.

(via)

„Legek”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top