nlc.hu
Baba

Illegális abortusz Lengyelországban

Az abortusztörvény elfogadása óta a lengyel nők tízezrei választják az illegális abortuszt

A lengyel abortusztörvény felmérhetetlen károkat okoz a nőknek.

Legalább 34 ezer lengyel nő ment illegális abortuszra, illetve utazott külföldre ebből az okból az elmúlt egy évben, amióta elfogadták Európa legszigorúbb abortusztörvényét. Az Abortion Without Borders (AWB) nevű szervezet szerint a valóságban még magasabb lehet ez a szám, hiszen már a korábbi szabályozás idején is 80-200 ezer nő volt kénytelen illegális beavatkozást kérni – írja a 444.hu.

Lengyel abortusztörvény következménye

Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az új törvény értelmében a lengyel nők csak akkor kérhetnek abortuszt, ha bizonyítottan nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant a magzat, illetve ha a terhesség komplikációi az anya életét közvetlenül veszélyeztetik. Tehát kötelező megtartaniuk a nőknek azokat a magzatokat, amikről lehet tudni, hogy betegen vagy súlyosan sérülten születnek, és akár közvetlen a születés után életüket is vesztik. Korábban mindössze az abortuszok két százaléka esett a továbbra is engedélyezett kategóriába, vagyis jóformán teljes tiltásról beszélhetünk.

Az AWB Angliába, Belgiumba, Németországba, Spanyolországba és Csehországba is segített kijuttatni az érintetteket. Júliusban mi is beszámoltunk róla, hogyan működik egy frissen létrejött civil szervezet, ami csehországi abortuszutakat szervez.

Ezen a héten hozták nyilvánosságra a Human Rights Watch jelentését is, ami arra jutott, hogy az abortusztörvény felmérhetetlen károkat okoz a lengyel nőknek, különösen a szegényeknek, a vidékieknek és azoknak, akik más okból szorultak a társadalom peremére.

 Tavaly októberben országszerte tüntettek a lengyel Alkotmánybíróság döntése ellen, Varsóban százezren vonultak utcára.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top