nlc.hu
Baba

A légszennyezés és a születési súly

Kisebb lehet a baba születési súlya, ha a kismama légszennyezésnek van kitéve

Az alacsony születési súlynak pedig számos negatív következménye lehet.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a légszennyezés összefüggésben állhat azzal, hogy egy újszülött mekkora súllyal jön a világra. A kutatási eredmények szerint minél nagyobb koncentráció ér egy várandós nőt  PM10 és a PM2,5 részecskékből, valamint a nitrogén-dioxidból, annál nagyobb erősebb ez a kapcsolat, írja a hvg.

 

Várandós nő fogja a hasát

Fotó: Pexels

A születési súly azért is fontos, mert 2500 grammnál alacsonyabb súllyal született gyerekeknél jelentősen megnő az olyan problémák kialakulásának kockázata, mint a sárgaság, légzési problémák és a fertőzésekre való fogékonyság, de az agyvérzés kockázata is magasabb, mint a 2500 grammnál nehezebb babáknál.

Nemrég jött ki egyébként egy másik kutatási eredmény, amelynél a tudósok koromrészecskéket találtak a magzat vérkeringésében már az első trimeszter idején is. A kutatók hangsúlyozzák, a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a kismamák a terhesség korai szakaszától a középső szakaszig vannak kitéve a légszennyezésnek, mert ez az a fejlődési időszak, ami megalapozza a magzati növekedést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top