Baba

Ez a lábad? Azt hittem, valami farönk!

Azok a nők, akik már szültek, vagy éppen babát várnak, mind együttérzően nevetnek fel, ha belebotlanak a Valami Amerika ikonikus jelenetébe, amikor Oroszlán Szonja vlogolás közben a várandós Ónodi Eszter lábára közelít, majd felkiált: „Te jó ég, Eszter! Ez a lábad? Azt hittem, valami farönk!” „Hát, szívem, készülj, ilyen a terhesség” – érkezik a sokat idézett válasz. Vitatkozni mi sem tudunk, de tanácsot adhatunk a bedagadt, ólomnehéz lábak és más kellemetlen tünetek enyhítésére.

Ez a lábad? Azt hittem valami farönk!
Anyai örömök elé nézni életünk egyik legmeghatározóbb időszaka és legtöbben úgy képzeljük, hogy csak úgy átszökellünk a meseszép hónapokon. A pillanat azonban sokunk számára megtörik és a könnyed, ruganyos lépteinket elnehezedő mozgás válthatja fel. Oda a kecses, vékony bokánk, csinos cipőinket kényelmi papucsra cseréljük. Csak vizesedsz – legyint tapasztalt barátnőnk, ha panaszkodunk, hogy püffed, fáj, pattanásig feszül a bőr a lábunkon. Mivel már előbbi tüneteinkre is vállat vonva reagált környezetünk, mondván ez katonadolog.

Miért történik mindez?

A várandósság ideje alatt a megemelkedett ösztrogénszint miatt fokozódik a vízvisszatartás, a keringő vér mennyisége pedig már a második trimeszter közepére 30-50 százalékkal megnövekszik. Az alsó végtagok terheltségét a testsúly gyarapodása is tovább fokozza. A vénák falára nehezedő nyomás miatt ott is tapasztalhatunk duzzanatot, érzékenységet.

Mit tehetünk ez ellen?

  • Mozogjunk, ússzunk, sétáljunk!
  • Lábainkat polcoljuk fel és ülés közben is mozgassuk a lábfejeket!
  • Kerüljük a melegvizes fürdőt és vigyázzunk az elhízásra!

A felsoroltakon túl sokat segíthetnek az érfalak rugalmasságának visszaállítását, valamint a keringés élénkítését elősegítő oxerutin hatóanyagú gyógyszerek, így például a vény nélkül kapható Venoruton Forte 500 mg tabletta.

Terhesség vagy szoptatás ideje alatt a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével! Az általánosan elfogadott biztonsági előírásoknak megfelelően a terhesség első három hónapjában ne szedjen Venoruton Forte 500 mg tablettát.

Bővebb információval kapcsolatban keresse fel weboldalunkat: https://www.venoruton.hu/

 

A cikk megjelenését támogatta a Stada Hungary Kft.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top