nlc.hu
Baba

Spermadonorával lelépő leszbikus anya

Lelépett spermadonorjával a leszbikus nő, volt felesége nem láthatja közös gyermeküket

A leszbikus pár úgy döntött, szeretnék személyesen is megismerni a spermadonort. Öreg hiba volt...

Kris Williams és Rebekah Wilson azonos nemű pár, akik 2019-ben kötöttek házasságot Oklahomában. A két nő mesterséges megtermékenyítéssel vállalt gyereket. Úgy döntöttek, hogy szeretnék ismerni a spermadonort, vagyis a gyermekük biológiai apját – írja az NBC News nyomán a 24.hu. Öreg hiba volt.

A babát Wilson hozta világra 2019 augusztusában. A család kapcsolatban maradt a spermadonorral, Harlan Vaugh-val (Magyarországon a spermadonor személye egyébként anonim). Williams és Wilson 2021 novemberében szakítottak, Wilson pedig nem sokkal később összeköltözött Vaugh-val, és később született még egy közös gyerekük. 

 

A történet már így is elég szokatlan, arról nem is beszélve, hogy Williams a szakítás óta nem láthatta a kisfiút, akit két éven át a saját fiaként nevelt. Williams bírósághoz fordult, hogy gyermekfelügyeleti jogot szerezzen, ám a bíróság a biológiai szülőknek kedvezett. A bíró szerint, hiába szerepel Williams neve a kisfiú születési anyakönyvi kivonatában, a nőnek hivatalosan adoptálnia kellett volna a gyereket, de ezt nem tette meg, így nincsenek jogai a gyerekkel kapcsolatban.

Az LMBTQ jogvédő szervezetek szerint az ítélet precedensértékű és hátrányosan különbözteti meg az azonos nemű házaspárokat, hiszen a heteroszexuális házaspároknak nem kell hivatalosan adoptálniuk a saját gyerekeiket, míg a bíró szerint egy azonos nemű házasságban élő emberrel szemben ez elvárás.

Kris Williams fellebbezett, így az ügy az Oklahomai Legfelsőbb Bíróságon folytatódik – írja a lap.

spermadonor

Spermadonor (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top