nlc.hu
Baba

A tudomány segít a szobatisztaságban

Nagy mumus a szobatisztaság: ez a legjobb időpont és módszer a gyerek bilire szoktatására

Bár elvileg nem lehet feltétel az oviba kerüléshez, a gyakorlatban azért elvárják, hogy a gyerekek úgy kezdjék az óvodát, hogy szobatiszták. Ez a nyár számtalan család számára a bilire szoktatással fog telni.

Előre leszögezzük, hogy nem kell aggódni, ha most, május végén még nem mutatja a szobatisztaságra való hajlandóságot a gyerek, az a három hónap, ami még van az ovikezdésig, elég idő arra, hogy szobatiszta legyen. Sürgetni nem nagyon lehet ezt a folyamatot, mivel leginkább az idegrendszer érettségétől függ, de azért hoztunk pár olyan kutatási eredményt, amik segíthetnek a hatékonyabb bilire szoktatásban.

Mikor a legjobb elkezdeni a bilire szoktatást?

A kutatások szerint a legtöbb gyerek számára a szobatisztaság ideális időpontja 27 és 32 hónap között van. Azonban minden gyermek más és más, és az időzítést a gyerek egyéni idegrendszeri érettségre utaló jelei alapján kell meghatározni. Ezek közé a jelek közé tartozik például, hogy hosszabb ideig száraz marad és úgy tűnik, hogy kényelmetlenül érzi magát a pisis pelenkában, illetve érdeklődik a WC vagy az alsónemű viselése iránt, és úgy általában képes követni az egyszerű utasításokat.

Az American Academy of Pediatrics szerint a következő jelek utalnak az idegrendszeri érettségre:

  • A gyerek elkezdi a játékokat, egyéb tárgyakat, ruhákat a helyükre tenni.
  • A gyerek a „nem” kimondásával tudja demonstrálni az önállóságát.
  • A gyerek érdeklődik a vécézés iránt, például követi a szüleit a vécére is.
  • A gyerek önállóan jár és le tud ülni.
  • A gyerek képes jelezni, hogy mikor érez pisilési ingert.
  • A gyerek fel- és leveszi önállóan a nadrágját.
Ez a legjobb időpont a szobatisztaságra

Fotó: Getty Images

Jelenleg az Egyesült Államokban és számos európai országban a bilire szoktatás lényegesen később kezdődik, mint a múltban: az 1940-es években a szoktatás általában 18 hónapos kor előtt kezdődött. A kutatásokból azonban azóta kiderült, hogy nincs értelme túl korán a szobatisztasággal zaklatni a gyerekeket, ugyanis a kisebb korban (27 hónapos kor előtt) megtanított gyerekeknél nem csökken a balesetek vagy a széklet visszatartásának esélye, mint a 27 hónapos kor után tanított gyerekeknél. Egy tanulmányból az is kiderült, hogy minél fiatalabb a gyerek, amikor elkezdjük a szobatisztaságra szoktatást, annál hosszabb ideig tart a folyamat. Ez azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akiknél 18-24 hónapos koruk között kezdték el a biliztetést, átlagosan 13-14 hónap alatt lettek szobatiszták, míg azok a gyerekek, akiknél 27 hónapos koruk után kezdték el a szoktatást, átlagosan 10 hónap vagy annál kevesebb idő alatt fejezték be a folyamatot.

A lányok gyorsabbak

A kutatások szerint a lányok jellemzően két-három hónappal a fiúk előtt megtanulnak bilizni (32,5 hónapos a 35 hónaposokkal szemben), és két hónappal a fiúk előtt (24 hónapos a 26 hónaposokkal szemben) kezdik mutatni a szobatisztaságra érettség jeleit.

Mi a leghatékonyabb módszer?

Az Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) által a vécére szoktatásról készített szisztematikus áttekintés megállapította, hogy a témával kapcsolatos kutatások rendkívül korlátozottak. A nagy tanulság az, hogy nincs tudományos bizonyíték a szobatisztaságra szoktatás egyetlen helyes módjára. A szerzők azonban bizonyítékot találtak arra, hogy a Brazelton gyermekközpontú módszer és az Azrin & Foxx módszere a legtöbb tipikusan fejlődő gyermek esetében hatékony a szobatisztaság kérdésében.

Mindkét módszer azt javasolja, hogy a szülők két- és hároméves kor között szoktassák a vécére a gyerekeket, de egyébként a módszerek nagyon különböznek egymástól. A gyermekközpontú módszer fokozatos és a gyerek által vezetett, míg az Azrin & Foxx módszere intenzív és a szülők által vezetett.

1. A Brazelton gyermekközpontú módszer (Dr. Berry Brazelton fejlesztette ki 1962-ben) hagyja, hogy a gyerek döntse el, mikor áll készen a bili használatára. Magában foglalja, hogy megmutatja a gyereknek a bilit, és modellezi neki a vécézést. A szülő hagyja, hogy a gyerek nyomás nélkül, ruhában üljön a bilire. Néhány hét elteltével a szülő ezután kiüríti a pelenkát a vécébe, hogy segítsen a gyereknek megérteni, hová való a pelenka tartalma. Ezután a szülő rövid időközökre leveszi a gyerek pelenkáját és nadrágját, és arra bátorítja, hogy használja a bilit, amikor csak szüksége van rá (a bilinek mindig a gyermek közelében kell lennie). Ha a gyerek sikeresen használja a bilit, a szülő megdicséri. A folyamat során a szülő minden sikert megdicsér, és kerüli a kritikát.

2. Az Azrin & Foxx módszer (1973-ban kifejlesztett) egy szülő által vezetett megközelítés, amelyet úgy terveztek, hogy intenzívebb és gyorsabb legyen, mint a gyermekközpontú megközelítés. Ebben a módszerben a gyerek azonnal bugyit kap, sok folyadékot itatnak vele, egy játékbaba segítségével megmutatják neki, hogy mit kell csinálni a bilin, majd következetes jutalmazást és dicséretet kap minden egyes kis sikerért a szobatisztasággal kapcsolatban, miközben aktívan bátorítják is a szülők, hogy rendszeresen használja a bilit. Ha becsurog a pisi, akkor is rögtön a bilire viszik a gyereket.

Melyik módszert válaszd?

A kutatási eredmények azt sugallják, hogy függetlenül attól, hogy milyen módszert választasz, leginkább az a fontos, hogy pozitívan állj a kérdéshez, és csökkentsd a gyerek szégyenérzetét. Egy tanulmány szerint a pozitívabb megközelítés csökkentheti a gyerek vécére szoktatásának idejét. Ebben a vizsgálatban néhány szülőt arra kértek, hogy dicsérjék meg a gyereket a kakilásért, és kerüljék a székletürítésre negatívan utaló szavak használatát (például „büdös”, „undorító” stb.).

Azok a gyerekek, akiknek a szülei a pozitív megközelítést alkalmazták, gyorsabban lettek szobatiszták, mint azok, akiknek a szüleit nem tanították meg erre a hozzáállásra.

Sok szülő számára a választás azon múlik, hogy mire lát hajlandóságot a gyereknél. A pozitív, stresszmentes bilire szoktatás egyik legfontosabb üzenete az az elv, hogy a gyerek bilire szoktatása a személyiségével kezdődik. A Stress-Free Potty Training: A Commonsense Guide to Finding the Right Approach for Your Child könyv szerzői, Sara Au és Peter L. Stavinoha, Ph.D. szerint a szülőknek a gyerek viselkedésével és legdominánsabb személyiségjegyeivel kell kezdeniük, hogy aztán tudják, hogyan, milyen módszerrel érdemes próbálkozni a szobatisztasággal.

Ha például a gyerekben óriási energia buzog, és gyorsan képes váltani egyik feladatról a másikra, akkor az „Impulzív gyermek” személyiségtípusba tartozhat – a bilire szoktatás megközelítése vele gyökeresen más lehet, mint egy „Érzékszervekre orientált gyermek”, egy „Internalizáló gyermek”, egy „Célorientált gyermek” vagy egy „Erős akaratú gyermek” esetében.

Ez a legjobb időpont a szobatisztaságra

Fotó: Getty Images

Például egy céltudatos gyermek általában a dicséretre mint jutalomra reagál a legjobban, ők képesek értékelni a jól végzett munkát. Az érzékszervekre orientált gyermeknél viszont – aki különösen érzékeny a hangos zajokra vagy a hőmérséklet drasztikus változásaira – a kulcs az, hogy finoman rávezessük a folyamatra, hogy ne érezze sokkolónak a bilire való átállást. Ebben az esetben a viselkedés modellezése mindig a legjobb módja a szobatisztaságra szoktatásnak, segíthet például, ha hangosan kommentálod, hogy mit csinálsz a vécén, hogy a gyerek hozzászokjon a folyamathoz. 

Az egyik legfontosabb kutatási eredmény azonban valószínűleg az, hogy nem teljesen a szülőkön múlik a sikeres szobatisztaság. 

Azoknak a szülőknek a megnyugtatására, akiknek a gyerekük bármilyen problémával, például balesetekkel vagy húgyúti fertőzésekkel szembesül a bilire szoktatás során, a Clinical Pediatrics című szaklapban megjelent Toilet Training Method is Not Related to Dysfunctional Voiding című tanulmány szerzői írásba is foglalták, hogy a szobatisztasággal kapcsolatos gondok valószínűleg nem a szülői módszerekből erednek.

5 tanács a szobatisztasághoz

Dr. Earl Turner, Ph.D., klinikai szakpszichológus és a Pepperdine Egyetem pszichológia professzora a következő öt tanácsot adta a szobatisztaságra szoktatás előtt álló szülőknek:

Ne mások elvárásaihoz igazodj!

A szobatisztaság fejlődési szempontból eltérő lehet, ezért felesleges is a többi gyerekhez hasonlítani a saját gyerekedet. Nem a mérföldkövek vagy az óvodai elvárások szabják meg, hogy mikor képes egy gyerek önállóan, bilibe pisilni.

Tedd el a pelenkákat!

A meleg idő beköszöntével már le lehet venni a gyerekről a pelenkát, hogy érezze a nedves és a száraz közti különbséget – ezt ugyanis az eldobható pelenka megakadályozza általában, annyira jól szívja a nedvességet.

Az időbeosztás fontos

Ahhoz, hogy sikeres legyen a bilire szoktatás, fontos, hogy nagyjából tudd, mikor szokott pisilni a gyerek. Például a reggeli ébredés után rögtön lehet vinni a bilire, vagy az étkezések után mosdóba menni a gyerekkel, a lényeg, hogy rendszeresen vigyük a gyereket a mosdóba, hogy próbáljon pelenka nélkül pisilni.

Legyél pozitív, és kerüld a negatív megjegyzéseket!

Kerüld a bilizés kapcsán (is) a kiabálást és a megszégyenítést, hiszen nem direkt pisil be a gyerek. Inkább bátorítsd a gyereket arra, hogy figyelje a teste jelzéseit és vegye észre, ha pisilni kell.

Használd a jutalmazás erejét!

Jutalmazd meg gyereket, ha szárazon marad és sikeresen használja a bilit, vagy ha csak már jelez valamilyen módon, hogy jön a pisi. Jutalom lehet olyan finomság, amihez ritkán jut a gyerek, vagy valamilyen apró ajándék, mint egy matrica, de adhatsz neki élményt is ajándékba, például egy bónusz mesét olvasol neki a siker esetén.

Küzdelem a szobatisztasággal éjjel és nappal

A kutatások szerint a legtöbb gyereknél 21 és 36 hónapos kora között kezdik el a bilire szoktatást, és csak a gyermekek 40-60 százaléka lesz teljesen szobatiszta 36 hónapos korára. A bilire szoktatással kapcsolatos nehézségek a következőkkel hozhatók összefüggésbe: a fiatalabb testvérek jelenléte a bilire szoktatás során, a szülők nehezen szabnak határokat, és az idősebb korban (hároméves kor után) történő szoktatás. Az éjszakai szobatisztasággal kapcsolatban is felmerülhet nehézség, ehhez jó tudni, hogy az eredmények alapján a legtöbb gyerek négy-ötéves koráig fejlettségi szempontból nem képes arra, hogy éjszakánként szárazon maradjon. Egy nagyszabású tanulmány szerint a gyerekek mintegy 30 százaléka 4,5 éves korában tapasztal ágybavizelést. A kutatások azt is megállapították, hogy a gyermekek átlagosan 10 hónappal a nappali szárazság elérése után érik el az éjszakai szárazságot.

Via: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top