Baba

Étrend szoptatós kismamáknak

A terhesség és a szoptatás ideje alatt különösen ügyelnie kell a kismamának az egészségére és ezen belül az étrendjére, hiszen a baba is azokat a tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat hasznosítja, amiket ebben az időszakban az anya a szervezetébe bevisz. Ha ezek összetétele, mennyisége és minősége nem megfelelő, az a babának és a kismamának egyaránt kárára válhat. Ezzel együtt azonban sokkal kevesebb korlátozás és előírás van a szoptatós kismamák táplálkozására vonatkozóan, mint azt a legtöbben gondolják, és tulajdonképpen csak három fontos szabályt kell szem előtt tartani: a kismama egyen az étvágyának megfelelően napi 4-5 alkalommal, táplálkozzon a lehető legváltozatosabban, és az étkezései legyenek rendszeresek.

 

Minél változatosabb a kismama étrendje, annál biztosabb, hogy maradéktalanul hozzájut azokhoz a tápanyagokhoz, amikre a szoptatás ideje alatt szüksége van. Ebben az időszakban a szervezete az átlagosnál nagyobb megterhelésnek van kitéve, hiszen a szülés után regenerálódnia kell, és ezen felül meg kell termelnie a baba számára az anyatejet is. Nagyon fontos ezért, hogy a táplálkozása kiegyensúlyozott és változatos legyen, és ezzel minden olyan tápanyaghoz és energiához hozzájusson, amivel megőrizheti egészségét és erejét.

Étrend szoptatós kismamáknak

A baba egészsége, fejlődése és immunrendszerének kialakulása szempontjából rendkívül fontos anyatej minőségére azonban nincs közvetlen hatással az, hogy mit eszik az anya, ezért kifejezetten a tej íze, tápértéke miatt nem kell külön étrendet kialakítani. Mindaddig, amíg az anyagtej termeléséhez szükséges tápanyagok megtalálhatók az édesanya szervezetében, a tej minősége nem forog veszélyben, de ha ezeket a tápanyagokat nem pótolja megfelelő étkezéssel, akkor a szervezete raktárai kiürülnek, és az egészsége és a tejtermelés képessége is veszélybe kerül.

Mire van szükségük a szoptatós anyáknak?

A szervezet egészséges működéséhez és a tejtermelés folyamatosságának megőrzéséhez számos vitaminra és ásványi anyagra szüksége van az anyának, és ezeket megfelelő táplálkozással tudja pótolni. Lássuk, mik is ezek a nélkülözhetetlen anyagok!

1. Víz

A rendszeres folyadékpótlás elengedhetetlen a szervezet jó működéséhez, ezért az édesanyának kiemelten kell figyelnie arra, hogy naponta elég vizet fogyasszon. A szoptatás ideje alatt nem sokkal – kb. 7 deciliterrel – kell csak többet innia, mint egyébként, viszont ennek a kevés pluszfolyadéknak nagy jelentősége van, és nem szabad elhanyagolni. A hivatalos orvosi ajánlások szerint így összesen minimum napi 2,7 -3 liter vizet tanácsos elfogyasztani.

2. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak élettani jelentőségét nem olyan régen fedezték fel, és úgy tűnik, nem csupán egy múló egészséghóbortról van szó velük kapcsolatban, mert ezeknek a zsírsavaknak a jelenléte létfontosságú a a magzat agyának és idegrendszerének fejlődésében: a születendő gyermek látása, emlékezőtehetsége és nyelvi készségei jelentősen romolhatnak, ha ebből a kismama nem biztosít elegendő utánpótlást. Ugyanakkor csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát, így a szoptatás időszakára is nagy hatással van. Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai: a lenmagolaj, a dió, de a legjobb a hideg tengeri vizekből szármaró zsíros hal: a lazac, a makréla és a szardínia. A hazai és édesvízi halfajták közül a busa jöhet még szóba mint omega-3-forrás

3. Folsav

Nemcsak a szoptató édesanyának fontos, de már a terhesség első hat hetében is nélkülözhetetlen a magzat számára a folsav (a B-vitaminok egyik fajtája). A napi minimum 400 mikrogramm bevitele ajánlott, ezt gyümölcsökből, zöldségfélékből, csirkéből, halból és dúsított gabonából megoldható. 

Étrend szoptatós kismamáknak

4. Kalcium

Zsírszegény tej, a sötétzöld színű zöldségek, a narancslé és a szója a kalcium legjobb és legkönnyebben elérhető forrása. Az ajánlott napi mennyiség 1200 milligramm, amit a terhesség alatt és szoptatás idején is érdemes megtartani.  A tejtermékek mellett a legjobb kalciumforrás a szezámmag, a kendermag, a szardínia, a szója és a sötét levelű zöldségek. 

5. Vas

A vas segíti a vértérfogat 50 százalékos növekedését. A terhesség során a harmadik trimeszterben kifejezetten fontos, hogy körülbelül napi 30 mg-ot felvegyen belőle az anya szervezete, a szoptatás alatt pedig rendszeresen fogyasszon vastartalmú ételeket.  A hús, a tej és a tojás mellett a sóska és a spenót tartalmaz sok vasat, de időről időre érdemes a vastartalmú táplálék-kiegészítőt is szedni, lehetőség szerint sok C-vitamint tartalmazó étel kíséretében, hogy a vas minél jobban felszívódhasson.

6. Cink

A várandós nő cinkigénye 50 százalékkal megnő, ez napi 15 mg, szoptatás után viszont az átlagos mennyiségre van már csak szükségük. Kitűnő cinkforrása és egyúttal finom nasi is a dió, ezen kívül pedig teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldfőzelékek valamint a hal és a tenger gyümölcsei tartalmaznak sokat ebből az anyagból.

7. Bio élelmiszerek

Általában véve jobb, ha bio élelmiszereket fogyasztunk, mert ezek elvileg vegyszermentesek. A különféle bolti zöldségekben felhalmozódott növényvédő szereket a felnőttek szervezete normális határokon belül semlegesíti, és ellenáll nekik, de ha nagyobb mennyiségben felhalmozódnak, akkor már bekerülhetnek az anyatejbe is, és a babák már kis adagokra is érzékenyen reagálnak.

Még több szoptatás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top