Baba

Így erősítsd tél végén a babád immunrendszerét

Tél végére általában kimerülnek a szervezetünk erőtartalékai, különösen akkor, ha nem fordítottunk egy kis extra figyelmet ezek pótlására a vitaminhiányos, influenzajárványoktól terhelt hideg hónapokban. A kisbabák sincsenek ezzel másként, ráadásul az ő immunrendszerük a mienknél védtelenebb, így különösen fontos, hogy mindent megtegyünk ennek erősítéséért.

A tél végéhez közeledve a kisgyerekes szülők többsége már belefáradt abba, hogy a gyerekük az egyik betegségből a másikba esik, és mindent megtennének azért, hogy jobb állapotba hozzák a kicsit. Ilyenkor merül fel a kérdés, vajon hogyan lehetne általában erősebbé tenni a gyermek immunrendszerét, hogy a következő nehezebb időszakban már ne kapjon el annyiféle betegséget? Ennek több módja is van.

Így erősítsd tél végén a babád immunrendszerét

Kiszámítható életritmus és sok pihenés

Már biztosan tapasztalta magán mindenki azt, hogy ha fáradt, kimerült, stresszes, akkor könnyebben kap el különféle futó betegségeket és nehezebben is gyógyul fel belőlük. A zaklatott életvitel szélesre tárja a kapukat a különféle betegségeknek a felnőtteknél, de a gyerekeknél is ugyan ez a helyzet: az a kicsi, amelyik kiszámítható életritmus szerint él, nyugodt és kipihent jóval ellenállóbb a betegségekkel szemben. Már önmagában az nagyon lendíthet egy gyermek immunrendszerének állapotán, hogy eleget alszik. 3-5 éves korig 11-13 óra kell naponta, 5-12 éves kor között 10-11 óra, serdülő korban pedig legalább 9 órát kell aludnia a gyermeknek egy nap, az egészen kicsi babáknál pedig hónapról hónapra változik ez a mennyiség. Az egészséges csecsemő a nap nagyobb részét alvással tölti, eleinte csak enni kell fel, amid fokozatosan nő az ébren töltött órák száma. De a mennyiség nem minden: az is fontos, mikor kezdődik az alvás és az is, hogy zavartalan legyen a pihenés: minél később megy ágyba egy gyerek, annál kevésbé pihentető az alvás, és minél többször zavarják meg, annál felszínesebb lesz a pihenés. Még egy fontos dolog van az alvással kapcsolatban: ahhoz, hogy az alvás- ébrenlét ciklus kielégítő ritmusra álljon be és igazán pihentető legyen nagyon fontos a rendszeresség, vagyis hogy minden nap ugyanakkor ébredjen és feküdjön a gyermek.

Rendszeres mozgás friss levegőn

Amikor tombol a vírusszezon, az aggódó anyák legszívesebben szobafogságra ítélnék a gyermeküket, és óva intik attól, hogy kitegyék a lábukat az udvarra. Pedig az immunrendszer erősítésének egyik legjobb módja a megfelelő mennyiségű alvás mellett az, ha aktív a gyermek, és sokat van a szabad levegőn.

Így erősítsd tél végén a babád immunrendszerét

Anyatejes táplálás

A kisbabák gyakorlatilag teljesen védtelenül születnek: az immunrendszerük ekkor még fejletlen és csak fokozatosan alakul ki a szervezetükbe jutó tápanyag és a különféle külső behatások hatására. A táplálás ebből a szempontból rendkívüli fontosságú ilyenkor: egyrészt ennek nyomán alakul ki a gyermek bélflórájának összetétele, vagyis azoknak a baktériumoknak”közössége”, amelyek az emésztőrendszerben elszaporodva elsődlegesen felelősek az immunrendszer működéséért, másrészt pedig maga a táplálék az, ami ilyenkor védelmet nyújt. A legjobb, minden szem,pontból kielégítő táplálék egy babának az anyatej, és minél tovább kaphat ebből, annál stabilabb lesz az immunrendszere. Természetesen a mai, modern tápszerek is elérik ugyan ezt. Ha nincs, vagy kevés az anyatej, akkor prebiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után, akár a kisdedkor végéig is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről. Az életkor előre haladtával természetesen változik a bélflóra összetétele, de a korai táplálásnak a későbbiekben is megfigyelhetjük a kedvező hatását: a megfelelően táplált gyermekeknél ritkábbak a betegségek, jobban bírják a közösséget.

Változatos, egészséges étkezés

Az élethez szükséges energiát a táplálékból nyeri a szerveztünk, ezért minél jobb minőségű és összetételű az, amit megeszünk, annál erősebbek, ellenállóbbak leszünk. Ez a kisgyermekeknél sincs másként: nekik is változatos étkezés kell ahhoz, hogy minden szükséges tápanyagot megkaphasson a szervezetük: vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és szénhidrátokat. A változatos, kiegyensúlyozott és rendszeres táplálkozás ráadásul azért is fontos, mert meghatározó a bálrendszer működése szempontjából és az abban lakó baktériumokra is hatással van. Aki egyoldalúan táplálkozik, és az étkezéseiben nincs rendszeresség, annak jóval könnyebben felborul a bélflórája, ami egyúttal az immunrendszerének gyengülését is jelenti. Gyermekeknél ezért elengedhetetlen, hogy naponta ötször egyenek, az étkezésekre kiszámíthatóan, mindig ugyan abban az időpontban kerüljön sor, és az asztalon a lehető legváltozatosabb ételek szerepeljenek: gyümölcs, zöldség, halfélék, magvak, vörös- és fehér húsok, teljes kiőrlésű gabonafélék és tejtermékek.

 

Még több babaegészség az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top