Baba

Mikor a legjobb teherbe esni?

Egy biztos: májusban nem.

A kutatókat régóta foglalkoztatja, hogy a születendő babák egészsége szempontjából az év mely időszakai a legalkalmasabbak a fogantatásra. Már az 1930-as években észrevették, hogy a télen született gyerekek hajlamosabbak a fizikai és mentális betegségekre, ráadásul lassabban is növekednek.

Ekkor a legjobb teherbe esni

A Priceton Egyetem kutatói Janet Currie és Hannes Schwandt azonban az elmúlt években új megközelítésben vizsgálták a kérdést. Statisztikai adatokat, illetve ugyanazon anyától született helyzetét elemezték. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy a teherbe esésre legalkalmatlanabb hónap a május: az akkor fogant gyerekek 13 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek koraszülöttek, kis születési súllyal, ennek következtében pedig szívproblémáik lehetnek, gyengébb lehet immunrendszerük, a látásuk és a hallásuk, valamint a kognitív fejlődésük is lassabb lehet.

Születési súly szempontjából a legideálisabb fogantatási időszak a nyár: a június és augusztus között fogant csecsemők átlagosan 8 grammal nehezebbek születésükkor, mint a többi hónapban fogant újszülöttek. A téli terhességnek is megvannak ugyanakkor a hátrányai, ugyanis az influenza különösen veszélyes a várandós nőkre, hiszen árthat a fejlődő magzatnak és születési rendellenességeket okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top