Baba

Tévhitek az anyatejről – szoptatás alatt így töltsd fel a vitaminraktáraidat!

A régi tanácsokat, miszerint igyál sört, mert több lesz a tejed, vagy egyél sok madártejet, esetleg esténként igyál egy pohár vörösbort, felejtsd el. Fogadd meg helyette ezeket inkább!

 

Interneten, magazinokban, tv-műsorokban, de a baráti és családi körben is tanácsokat adnak a kismamának. Ugye ismerős? Mikor szoptass, hogyan szoptass, mit egyél, mit igyál, mennyit pihenj…

Túl sok az információ. Te meg csak ülsz fáradtan az éjszakázástól, kimerülten a kialvatlanságtól, és azon gondolkodsz, vajon neked melyik a jó megoldás? Mindannyian különbözünk, és a babáink is különböznek. Van néhány alapdolog, amit nem árt tudni, de az én tapasztalatom, hogy szelektáld az infókat, és figyelj a testedre és babád reakcióra.

Tévhitek az anyatejről - szoptatás alatt így töltsd fel a vitaminraktáraid

Ez kell, ha szoptatsz

1. Normális, hogy este kevesebb a tejed? IGEN

A tejtermelődésnek különböző fázisai vannak. Reggel minden kismamának vizesebb és több teje van, míg esténként kevesebb, de zsírosabb, több tápanyaggal ellátva.

2. Lesz tejed, ha keveset alszol? IGEN

A tejtermelődéssel nincs összefüggésben a pihenés. A pihenés azért kell, hogy ne legyél stresszes. A stresszhormon gátolhatja a tejtermelődést, így ha tudsz, pihenj.

3. Ehetek K betűs zöldségeket? IGEN

Régen úgy tartották, hogy a K betűs zöldségek (karfiol, káposzta, kel stb.) puffadást okoznak és ártanak a babának. A tudomány mai állása szerint eheted ezeket is nyugodtan, csak mértékkel. Figyeld a gyermeked, ha úgy látod, van olyan étel, aminek elfogyasztása után fáj a kis hasa, akkor azt esetleg iktasd ki az étrendedből, de a többit nyugodtan elfogyaszthatod.
A táplálkozásod ne a babonákra építsd!
Töltsd fel a kimerült vitaminraktáraidat, ezzel nemcsak a tejed minőségét (akár mennyiségét is) javíthatod, hanem a saját testedre is odafigyelsz.

Tévhitek az anyatejről - szoptatás alatt így töltsd fel a vitaminraktáraid

Tudod mire van szükséged?

1. Ha fáradt és kimerült vagy:

Szedj B2-vitamint, de a táplálkozásodba is beépítheted. A baromfihús, a spenót, a teljes kiőrlésű gabonák, a joghurt, a sajt, a különböző halak fogyasztásával pótolhatod ezt a vitamint. Segít a depresszió kivédésében is, így ne hanyagold el. Napi szinten fogyaszd.

2. A gyermeked agyfejlődéséhez:

Az omega-3-zsírsavra nagyon nagy szüksége van a gyermekednek, hiszen a látás, az idegrendszer és az agy is intenzív fejlődésen megy keresztül az első 6 hónapban, amihez omega-3-ra (DHA) van szüksége. Ezek az esszenciális zsírsavak számukra csak az anyatejen keresztül érhetőek el. Neked is szükséged van rá, így fogyassz tengeri halakat, növényi olajokat és olajos magvakat.

3. A vérszegénység elkerüléséhez vas kell

Ezt biztosan tudod, hiszen az előző kilenc hónapban is gyakran előkerült, hogy mennyire fontos a vas. Továbbra is fogyaszd, mert a babádnak is nagy szüksége van rá. Nemcsak a vérképzés és az oxigénszállítás miatt, de a kognitív fejlődéséhez is.
A legfőbb forrásai: húsok, máj és más belsőségek. Ha ezeket most nem kívánod, egyél sok spenótot.

4. Cink kell a fejlődéshez, a hormontermeléshez, az anyagcsere-folyamatokhoz

Tudtad, hogy a terhesség alatt a cinket a méhlepény tárolja? Érthető módon így szülés után pótolnod kell azt is. A legjobb forrásának a vörös húsokat tartják, de a kismamáknak így inkább a pótlást javasolnám. Rád bízom, milyen formában, de ne felejtsd el, hogy szükségetek van rá.

5. Jód is kell az anyagcseréhez

A jódról keveset beszélnek, pedig nagyon fontos. Szabályozza a sejtek energiaellátását, ezért a picidnek nagy szüksége van rá. Neked is fontos, mert hiánya depressziót okozhat. Tengeri halakból és sóból a legkönnyebb bevinni a szervezetbe. 

Még több szoptatás az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top