Baba percek

Babamasszázs – így adj nyugtató masszázst egy kólikás babádnak

A kólikás babák vigasztalhatatlanul, hosszan sírnak, és mivel a szokásos módszerekkel nem lehet megnyugtatni őket, az édesanyjuk is hamar kétségbe esik a kicsit gyötrelmeit látva. Az ilyen típusú bajokra az egyik leghatásosabb gyógyír a babamasszázs, ami az érintések segítségével ellazítja a gyermeket, és segít a fájdalmas görcsök hátterében álló szelek távozásában is.

 

A babamasszázs nem egy bonyolult dolog, és ha jól csinálod, kifejezetten hatásosan enyhítheted vele egy kólikás pici fájdalmait. Kövesd az alábbi lépéseket, és hamarosan alábbhagy a sírással a babád!

Babamasszázs – így adj nyugtató masszázst egy kólikás babádnak

1. Olajozás
Fektesd a babád a hátára, majd néhány csepp masszázsolajat tegyél a tenyeredre. Oszlasd el az olajat a baba testén – ez elősegíti, hogy a kezeid lágyabban csússzanak a baba bőrén, és ne dörzsöljék azt kellemetlenül, ugyanakkor a bőrön keresztül felszívódva a benne található nyugtató hatású anyagok a babát is lecsillapítják. A természetes alapanyagból készült, levendula, kamilla és olíva tartalmú olajok kiválóan megfelelnek erre a célra.

2. Végtagok átmozgatása
Miután bekented a baba hasát és végtagjait az olajjal néhány körkörös mozdulattal masszírozd át, a kicsit, hogy az olaj beivódhasson. Eztán mozgasd át a gyermek végtagjait gyengéden: a kezeket egymással szemben, a mellkason keresztbe téve mozgasd, majd a két lábat a térdeknél megfogva emelgesd a has felé. Ilyenkor nem kell erőltetni semmilyen mozdulatot – figyeld a kicsi reakcióit, és csak annyit mozdíts a karjain és a lábán, amennyit ő enged. Az elején ezek a mozdulatok szokatlanok lehetnek a babának, ezért lehet, hogy ellenállást tanúsít, de hamar hozzászokik majd és engedni fogja.

3. Lábfejek és talp átmasszírozása
Harmadik lépésként a lábfejeket és a talpakat masszírozd át: az ujjbegyeddel finom nyomás gyakorolva a kicsi bőré gyengéden dörzsöld pár percig ezeket a testrészeket.

4. Testmasszázs
Ezt követőn fentről lefelé haladva körkörös mozdulatokkal 2-3 percen át simogasd, masszírozd a babát. Kezdd az arcocskájánál, majd a vállakat és mellkast simogasd, ezután pedig a hasi részt. Itt ne csak körkörösen, hanem fentről lefelé tartó mozdulatokkal is masszírozd át gyengéden, és időnként a második lépésben már elvégzett mozdulatokkal emelgesd meg a lábait a hasa felé. Ilyenkor gyakran gázok távoznak a gyermekből, aki megkönnyebbül, a fájdalmai és görcsei enyhülnek.

Babamasszázs – így adj nyugtató masszázst egy kólikás babádnak

5. Hátmasszázs
Fordítsd hasra a babát, és olajozd be a tenyeredre kent olajjal a nyakáról a talpáig, majd fentről lefelé haladva a már ismert, körkörös mozdulatokkal simogatva masszírozd át. Kezdd a homlokánál, amit ujjheggyel óvatosan átmasszírozol, majd folytasd a nyakszirten és vállaknál – itt a hagyományos gyúró mozdulatokat is bevetheted kellő gyengédséggel. Eztán a hát, a popsi, a combok és végül a vádli következik.

6. Csillapítsd babád tüneteit!
A masszázsnak két célja van: egyrészt a törődésünkkel eltereljük a pici figyelmét a fájdalmairól és ellazítjuk a testét, másrészt igyekszünk így segíteni, hogy a hasát feszítő gázok távozhassanak. Ez utóbbit megkönnyíti, ha olyan teát vagy gyógykészítményt adunk neki, amik a gázbuborékokat “feloldják”. A szimetikon tartalmú gyógyszerek például a bélrendszerben és a gyomorban felgyűlt gázbuborékok távozását segítik elő, és ezzel enyhítik a kólikás fájdalmakat. Mindemellett, nem szívódnak fel a baba bélrendszerében, és ezért jól tolerálhatók. A kamilla, édeskömény, menta és koriander tartalmú gyógyteák a görcsöket oldjásában segíthetnek, és ellazítják a kicsit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top