Baba percek

Így ismerheted fel a kólikát – tanácsok kisgyermekes anyukáknak

Annak a kétségbeejtő, és szűnni nem akaró sírásnak, amit hasfájás vált kis a kicsikből számos oka lehet: szorongás, szervi megbetegedések, gyomorrontás, fertőzés, székrekedés, megfázás vagy allergia, de a leggyakrabban nem ennyire komoly problémák állnak a háttérben. A minden kiváltó ok nélkül jelentkező, órákig tartó sírás a csecsemőkori kólika, melynek háttere még nem teljesen tisztázott, ám számos tényező, így a levegő lenyelése és az emésztés közben a gyomorban keletkező, feszítő hatású gázok is állhatnak a kellemetlen tünetei mögött. Kólikán számos csecsemő átesik. Egy kis tapasztalattal és odafigyeléssel maguk a szülők is megállapíthatják, hogy "csupán" kólikáról, vagy nagyobb bajról van-e szó!

 

A keserves sírás a kisbabák egyetlen eszköze, hogy tudassák a világgal, ha valami bajuk van, de hogy ez a baj milyen természetű, azt már a szülőknek kell valahogy megfejteniük. Sokszor nincs nagyobb gond, csupán a bélgázok miatt jelentkező hasfájást kell csillapítani, de egy kezdő szülőnek néha még az ezekre utaló jeleket sem könnyű elsőre felismernie.

Így ismerheted fel a kólikát – tanácsok kisgyermekes anyukáknak

Mi okozza a kólikát?

Az erőteljes, szűnni nem akaró sírás és időnként a lábak felhúzás jelentheti az újszülötteknél, hogy fáj a hasuk. Ha ezeket a jeleket látod, akkor gyanakodhatsz arra, hogy kólikáról van szó, a tünetek hátterében pedig állhat az is, hogy nagyon mohó volt a baba, és szopás közben nagy adag levegőt is lenyelt az anyatejjel együtt. Általában éppen ezért etetés után, fektetés előtt és felkeléskor jelentkezik az ilyen típusú hasfájás, egyébként pedig a nap során a gyermek kiegyensúlyozott és jókedvű. Ha viszont azt látod, hogy két bömbölős jelenet között is rosszkedvű a kicsi, enervált, étvágytalan és esetleg a súlygyarapodása is lelassul, a pelenkába pedig a megszokotthoz képest eltérő színű, állagú és szagú “végtermék” került, az már nem egyszerű kólikás panaszokra utal, és mindenképpen orvossal kell kivizsgáltatnod a dolgot!

Bár a kólika tünetei mögött nagyon gyakran a gyors és mohó evés miatt lenyelt levegő, illetve az emésztés során keletkező bélgázok állnak, az ilyen fájdalmak hátterében állhat ezen kívül például tejfehérje allergia, laktóz intolerancia, a tápszerre való érzékenység vagy a bélflóra egyensúlyának zavara is, ami miatt a baba szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni az anyatejet. Sőt, az édesanya étrendje miatt is kialakulhatnak hasi görcsök – például a sok szénsavas üdítő, a fűszere és puffasztó hatású ételek az anyatejen keresztül okozhatnak hasfájást a kicsinek. Az étrend megváltoztatásával azonban ezek a tünetek megszüntethetők.

Hol fáj?

Ahhoz, hogy meggyőződhess róla, hogy valóban kólikáról van szó, először figyeld meg a gyermeket: ha a fájdalmas, erős sírások hirtelen törnek rá és hosszan, minimum 3 órán át tartanak, valamint rendszeresen ismétlődnek legalább heti három alkalommal, akkor valószínűleg kólikás hasfájásról van szó. Erre utal az is, hogy ha a has feszes, a gyermek pedig görcsösen erőlködik ökölbe szorított kézzel és felhúzott lábbakkal. A kólikás babát szinte lehetetlen megnyugtatni: a szokásos módszerek – például az etetés és ringatás – ilyenkor nem igazán hatnak.

Így ismerheted fel a kólikát – tanácsok kisgyermekes anyukáknak

Jellemző még az életkor is, amikor a kólika jelentkezik: a születés után 1-3 héttel már előfordulhatnak ilyen görcsök és 3-5 hónapos korig tarthatnak. Ha a fentiek alapján úgy néz ki, hogy kólikáról van szó, keresd meg a fájdalom központját a babán: fektesd a hátára a babádat, nyugtasd meg, majd óvatos érintésekkel tapogasd végig a hasát. Figyeld közben a gyermek reakcióit, és ahol a legérzékenyebben reagál, ott lehet a “görcs helye”. Egy kis idő múlva újra ismételd meg ezt, és ha ugyanoda érkezve jelez ismét a gyermek, akkor nagy valószínűséggel rátaláltál a fájós pontra. Abban az esetben viszont, ha az alábbi tüneteket is tapasztalod, valószínűleg nem kólikáról van szó, és ezért mielőbb vidd a gyermeket orvoshoz:

– a fájdalmat székletürítési zavar vagy hányás kíséri;
– vér ürül a végbélből;
– éjszakai fájdalom, melyre a gyerek felébred;
– hirtelen kezdődő, néhány percig tartó, de visszatérő fájdalom;
– jól körülhatárolható, de a köldöktől távoli fájdalom;
– a hát felé, a vállba, a lapockák felé, az alsó végtag felé kisugárzó fájdalom;
– hasfájás fogyással, súlymegállással;
– lázas állapot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top