Baba percek

Etetés és fürdetés kólika ellen

Van olyan kólikás csecsemő, akinek a hordozókendő ad megnyugvást, másokat a mondókák, ringatás vagy a magzati korban megszokott zörejek csendesítik le, és vannak, akiken a masszírozás vagy éppen a szélcső használata segít. Mi most két módszert vesézünk ki egy kicsit alaposabban azok közül, amik szóba jöhetnek egy hasfájós baba megnyugtatásakor: a helyes etetést és egy spéci fürdetést. Az első inkább a kólikát okozó bélgázok képződésének megelőzésében lehet hasznos, a másik pedig a baba fájdalmainak enyhítésére jöhet jól.

 

A kólikás kisbabáknak azok a kínjai, amik a hetente két-három alkalommal akár több órára is visszatérő engesztelhetetlen sírást okozzák számos módszerrel is enyhíthetők. Nehéz pontosan megmondani, hogy mi is okozza a kicsiknél ezt a hasfájós állapotot – legfeljebb a tünetek alapján azt lehet egész jól behatárolni, hogy nem komolyabb bajról, betegségről van szó –, így aztán a célravezető módszerek is különfélék lehetnek. Próbáld ki az alábbi kettőt, hátha nálatok ez válik be!

Megfelelő etetés – így szoptass egy kólikára hajlamos babát

1. Lassíts és büfiztess! A babák hasfájását nagyon sok esetben a mohó táplálkozás közben lenyelt levegő és az emésztés során felszabaduló gázok okozzák. Egyiket sem lehet teljesen “kiiktatni a rendszerből”, de helyes etetési módszerrel csökkenthetők ezek kellemetlen hatásai. Az első eset – amikor a hasfájást a lenyelt levegő okozza – azokra babákra jellemző, akik nagyon jó evők, mindig farkaséhesek, és gyorsan esznek. Ők hajlamosak egy szuszra minden tejet vagy tápszert benyelni, és a mohó szopás közben nagy mennyiségben jut levegő is a gyomrukba. Náluk érdemes előetetéssel kezdeni a szoptatást – adjunk pár korty tejet neki, majd tartsunk rövid szünetet, esetleg büfiztessük meg –, és csak ezután hagyjuk, hogy teljes erőbedobással nekilásson a szopásnak. Tanácsos a szoptatást időnként megszakítani egy-egy újabb büfiztetés erejéig. A szakaszos etetés akkor is beválhat, a baba tápszert kap cumisüvegből. Ebben az esetben arra is figyeljünk, hogy a cumisüveget ne rázzuk fel etetés előtt (így felesleges levegő kerülne a tápszerbe), és amikor odaadjuk a cumit, akkor egyből a táplálék kerüljön a baba szájába és ne levegő. A mohó, tápszeres babáknál a levegőnyelést azzal is csökkenthetjük, hogy olyan cumisüveget választunk, amin kisebb a lyuk, és kevesebb ételt enged át egyszerre.

Etetés és fürdetés kólika ellen

2. Hosszabb ideig szoptatás egy mellből! Gyakran nem a lenyelt levegő okozza a hasfájást, hanem az emésztés közben keletkező bélgázok. A babák emésztése még kialakulatlan az első hónapokban, és hozzá kell szoknia például az anyatejben található laktózhoz is, aminek emésztése kifejezetten “gázos folyamat”, Különösen azokat a piciket viseli meg, aki eleve érzékenyebben a tejcukorra. Az anyatejnek az a része, ami a szoptatás elején kerül a baba gyomrába magasabb laktóz tartalmú, a zsírban gazdagabb a hátsó tejhez képest, ezért engedjük, hogy a baba tovább szopjon egy mellből, és lehetőleg megegyen onnan mindent, mielőtt a másik mellre áttennénk. Ellenkező esetben csak a kevésbé laktató és a gázképződést serkentő laktózdús előtejhez jut hozzá.

3. Nyugalom kell a babának szoptatás közben és evés után is. Fontos, hogy a szoptatás zavartalan legyen, és se a mamának, se a babának ne kelljen közben fészkelődnie – ezek a mozdulatok csak elősegítenék, hogy több levegőt nyeljen szopás közben a kicsi. A szoptatást ezért készítsd elő, tegyél magad mellé mindet, ami kell hozzá, és közben pedig lazukj el magad is. A babát lehetőleg tartsd vízszinteshez közeli helyzetben, hogy a hasába akadálytalanul jusson a táplálék (a görnyedten szopó babáknál ugyanis nagyobb az esély a hasfájás kialakulására), és ha befejezte az evést, hagyd, hogy a baba hasa megnyugodhasson elkezdhesse az emésztést. Ilyenkor ne játssz vele és lehetőleg minél kevesebbet mozgasd –
például a tisztába rakást se ilyenkor, hanem még a szoptatás előtt végezd el. A legjobb, ha szépen lefekteted az oldalára úgy, hogy a felsőteste kissé feljebb van, és a hátát kitámasztod egy párnával.

Fürdesd vödörben a kólikás babát

Míg az előbbi módszerek a hasfájás megelőzésében lehetnek hasznosak, addig a fürdetés, a meleg víz és a fürdetés közben történő babusgatás a kólikás fájdalmak enyhítésére jók. Van egy speciális fürdetési forma, ami kifejezetten a hasfájós babák számára találtak ki: ha beindul a kólikás sírás, fogd a kicsit, és ülted bele egy vödör testmeleg vízbe. Kissé bizarrnak hat talán elsőre ez az ötlet, pedig kifejezetten hatásos, mert olyan testhelyzetben vannak benne a babák, amik segítik a gázok távozását. A babák lába ugyanis ilyenkor a hasuk irányába nyomódik fel, a hátukat támasztja a vödör fala, ráadásul a vízben szinte lebegnek a kicsik, és épp csak egy kicsit kell a nyaknál megtartani a fejüket.

Etetés és fürdetés kólika ellen

Ez a szűknek látszó fürdőhely nagyon sokban hasonlít a biztonságos anyaméhhez, és már eleve ez nyugtató hatással van a kicsikre, azon kívül az anyának is praktikus, hiszen bárhol felállítható. Felteheted például a konyhapultra vagy a nappaliban a dohányzóasztalra, és így nem kell lehajolva görnyedni úgy, mint amikor a kádban fürdetsz. Mivel kevés víz kell hozzá és nagyjából egy perc alatt előkészíthető, ezért egy ilyen fürdőt naponta akár többször is megismételhetsz. Lehet külön erre a célra tervezett vödröket is venni – szép, átlátszó falú, mintás darabokat – de az igazság az, hogy egy átlagos felmosó vödör is pont úgy megteszi megfelelő tisztítás után. Ne felejtsd el, hogy ez a fürdő nem a tisztálkodást szolgálja – nincs is nagyon hely erre a vödörben –, hanem a baba megnyugtatását!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top