Baba percek

4 tévhit a kólikáról

A kólikát mindenki ismeri, de senki sem tudja pontosan, mi is az. Ezt a kissé misztikus jelenséget sokan betegségnek hiszik, mások egy olyan állapotnak, amin minden baba átesik egyszer kötelező jelleggel. Ezek azonban mind tévhitek, mint ahogy az is általános és téves közhiedelem, hogy a kólikás babák egyfolytában és megállíthatatlanul bömbölnek. De a haraszt nem zúg, ha nem fújja a szél, és mint minden tévhitnek, ezeknek is van némi valós alapja – derítsük ki együtt, hogy mik is ezek!

 

Az alábbiakban összeszedtük a legelterjedtebb tévhiteket a kólikával kapcsolatban. Ha kisbabád van, vagy hamarosan szeretnétek gyermeket, jó, ha ezeket a hiedelmeket ismered, és képbe kerülsz arról, hogy mennyi belőlük az igazság – ez még hasznodra lehet, ha esetleg a te babád is kólikás lesz.

4 tévhit a kólikáról

1. A kólika egy betegség – tévhit

A legáltalánosabb tévhit szerint a kólika egy betegség, de a szakértők ezt általában hevesen cáfolják: véleményük szerint a kólika csupán egy állapot, amiben a gyermek látszólag minden különösebb ok nélkül rendszeresen, kitartóan és vigasztalhatatlanul sír. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a kólikás babák 95 százalékánál nem találnak az orvosok semmiféle olyan elváltozást vagy betegséget, ami indokolhatná a több héten vagy akár hónapokon át rendszeresen ismétlődő sírásrohamokat. A legelfogadottabb nézetek szerint a kólikás babák fájdalmait a belek mozgása, az emésztőrendszerben felhalmozódott gázok feszítő hatása okozza, ami ellen túl sok minden nem tehetünk – legfeljebb a rendszeres büfiztetés, puffadás enyhítő teák és gyógyszerek, és a meleg vizes palack enyhíthetik a baba kínjait.

2. Minden csecsemő átesik a kólikás korszakon – tévhit

A kólika nem egy fejlődési szakasz, amin minden normális babának feltétlenül át kell esnie, hanem egy kissé rejtélyes és pontosan még meg sem magyarázott jelenség, ami a csecsemők 10-20 százalékát érinti csupán. Sokan talán azért hiszik a kólikát egy normális és elkerülhetetlen állapotnak, mert igen jellemző, hogy mikor jelentkezik: a születés utáni első héten már elkezdődhetnek a kólikás fájdalmak, amik egészen három-négy hónapos korig is eltarthatnak. Ennél nagyobb babáknál már viszont igen ritka a kólikás jellegű, rendszeresen, heti három-négy alkalommal jelentkező vigasztalhatatlan sírás.

3. A tápszeres babák nagyobb eséllyel lesznek kólikásak – tévhit

A kólikát emésztési problémákkal és az ebből adódó hasfájással azonosítják a legtöbben, és általános vélekedés az is, hogy mivel az emésztéshez van köze ennek a jelenségnek, ezért a tápszeres babák sokkal hajlamosabbak rá – hiszen a tápszer sosem lehet olyan könnyen emészthető, mint az anyatej, a néphit szerint. Való igaz, hogy a szakemberek is leginkább a belek intenzív mozgásával és az emésztőrendszerben felgyűlt gázok okozta szélgörcsökkel magyarázzák a kólika állapotát, és az is tény, hogy a legtökéletesebb táplálék egy babának az anyatej (mint ahogy az is, hogy a mai tápszerek már szinte tökéletesen tudják pótolni az anyatejet, és a fejlődésük szempontjából nincsenek hátrányban azok a babák, akiket az édesanyjuk nem tud szoptatni), de arra nézve nincs bizonyíték, hogy a tápszerek miatt nagyobb eséllyel alakul ki a kólikás állapot.

4 tévhit a kólikáról

4. A kólikás babák állandóan sírnak – tévhit

Ez a tévhit teljesen érthető okok miatt alakult ki: akinek kólikás a babája, az tényleg úgy érezheti, hogy állandóan sír a kicsi, hiszen a kólikás baba sírása a felnőtt fülnek nehezen elviselhető, mivel nagyon éles és intenzív, ráadásul rendszeresen jelentkezik és több órán keresztül tart egyhuzamban. A babát ilyenkor nagyon nehéz megnyugtatni, és ez a helyzet igencsak kétségbeejtő tud lenni a szülőknek, akiknek ráadásul a legtöbb esetben hetekig, hónapokig el kell viselniük ezt az idegőrlő állapotot, így nem csoda, hogy egy idő után úgy érzik, minden a kólika körül forog és a gyermek állandóan és szívszaggatóan üvölt. Pedig az igazság az, hogy a kólikás sírás hetente csak 3-4 alkalommal jelentkezik, és a sírások között a baba vidám, boldog és ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik másik csecsemő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top