Baba percek

Hasfájós a kisbabám – mivel csillapíthatom a fájdalmait?

A hasfájós korszakon a legtöbb kisbabának át kell esni, és ezt nem csak őket, de a szüleiket is éppúgy megviseli. Jobb, ha erre minden édesanya és édesapa előre felkészül, és kétségbeesés helyett megpróbálja a kicsi kínjait az alábbi praktikákkal enyhíteni.

 

Nincs annál kétségbe ejtőbb helyzet, mint ha a kisbabád vigasztalhatatlanul sír, és te képtelen vagy segíteni rajta, mert még abban sem vagy biztos, hogy mi okozza a panaszokat! Az egészen pici gyermekeknél gyakran fordul elő a csecsemőkori kólika: azaz a testi fejlődésében ép csecsemőknél kiváltó tényezők nélkül hirtelen fellépő, órákig eltartó megmagyarázhatatlan sírás, ami legalább egy hete fennáll és legkevesebb heti 3 nap jelentkezik.

Hasfájós a kisbabám – mivel csillapíthatom a fájdalmait?

A kólika tünetei mögött számos, eddig még nem tisztázott tényező állhat, így pl. a bélrendszerbe jutó levegő okozta puffadás és hasfájás is. Ezt a típusú sírást – azaz a kólikát – azonban nem olyan nehéz beazonosítani, hiszen a baba általában etetés után, az esti órákban vagy ébredéskor kezd el hangosan és vigasztalhatatlanul sírni olyan intenzíven, hogy gyakran még ki is vörösödik a nagy erőlködéstől, miközben felhúzza a lábait, és szinte lehetetlenség őt ilyenkor megnyugtatni. Ráadásul látszólag semmi oka nincs a sírásra, hiszen nem éhes, nem lázas és a pelenkája is tiszta, a nap többi részében pedig vidám és mosolygós. Ha ilyen sírást tapasztalsz, akkor jó eséllyel kólikáról van szó, ami nem is olyan rossz hír, hiszen ez nem betegség, hanem csak egy meglehetősen gyakori és átmeneti állapot, ami már a születés utáni héten is jelentkezhet, és akár három-öt hónapos korig is eltarthat. Az ilyen, hosszan tartó hasfájást három hónapos kólikának is nevezik, és a picik 10-20 százalékát is érinti. A legtöbb, amit ilyenkor tehetsz, hogy megőrzöd a hidegvéred, és kipróbálsz pár házi praktikát vagy néhány “tudományosabb” fogást is, amik enyhíthetik, vagy akár meg is előzhetik a pici kínjait.

Megelőzésként böfiztess gyakrabban

A kólika tüneteit súlyosbíthatja a bélrendszerben felgyülemlett gázok feszítő hatása is. Gázok alatt nem csak az emésztéssel felszabaduló gázokat kell érteni, hanem azt a levegőt is, amit a mohó táplálkozás közben nyel le például szopás közben az anyatejjel a baba. Ha azt látod, hogy a kicsid rendkívül jó étvággyal és igencsak mohón eszik, akkor a hasfájás megelőzéséhez időről időre szakítsd meg az etetést, és böfiztesd meg. Az etetés testhelyzete is fontos: ha vízszintesen tartod a babát, akkor kevesebb levegő jut a gyomrába, mintha összegörnyedve eszik.

Nyugtató módszerek

Ha a gyakori böfiztetés ellenére is jelentkeznek a hasi görcsök, akkor nem tehetsz mást, mint hogy megpróbálod elterelni a baba figyelmét a fájdalmairól, illetve különféle fájdalomcsillapító módszereket használsz. Az édesanya érintése ilyenkor mindig jótékony hatású, ezért simogasd a picit. Még jobb, ha meg is masszírozod gyengéd, felülről lefelé tartó mozdulatokkal a hasa tájékát, és ilyenkor egy kicsit megmozgathatod a tagjait is.
A masszírozás mellett jó “elterelő hadművelet”, ha ringatod, és közben dúdolsz, énekelsz neki. Nincs szükség ilyenkor tapintatos csendre a baba körül, sőt sok kicsit egyenesen az nyugtat meg, ha olyan ismerős zajokat hall, amiket még az anyja hasában szokott meg – például sok baba a mosógép zúgására vagy a tévéből vagy rádióból jövő zörejekre tud a legjobban ellazulni.
Meleg vizes palackkal is jó eredményeket lehet elérni: egy kendőbe tekert palack, sőt már egy vasalóval felmelegített kendő melege elvonja a figyelmüket a fájdalmaikról. Ha ezt a módszert használod, figyelj oda, hogy ami neked melegnek számít, az a babának már forró lehet!

Gyógyszer és gyógyteák puffadás ellen

A házi praktikák mellet többféle gyógykészítmény és gyógytea is segíthetnek a kólika tüneteinek enyhítésében. A szimetikon tartalmú gyógyszerek például a bélrendszerben felgyűlt gázbuborékok felszívódását vagy távozását, valamint a puffadás okozta hasfeszülés csökkentését segítik elő, és ezzel hozzájárulnak a bélgáz okozta hasfájás panaszainak enyhítéséhez úgy, hogy közben nem szívódnak fel a baba bélrendszerében, és ezért jól tolerálhatók. Ha a baba hasfájását enyhítő gyógyteát akarsz készíteni, akkor alapanyagként a következő növényeket érdemes beszerezned: kamilla, menta, koriander és édeskömény.

Hasfájós a kisbabám – mivel csillapíthatom a fájdalmait?

Keress megfelelő tápszert a babának

Gyakran okozza a kólikát az, hogy nem a baba igényeinek, emésztésének megfelelő tápszert adunk neki. Tápszeres csecsemőknél erre az eshetőségre érdemes gondolni akkor, ha már minden lehetséges módszer kipróbáltál a kólika enyhítésére, de a görcsös fájdalmak továbbra sem enyhültek. Ebben az esetben a legjobb, ha orvoshoz fordulsz, és másik tápszert kérsz. Kiegészítésként hasznosak lehetnek ezen túl a gyakori hasfájástól szenvedő kicsiknek a probiotikum tartalmú készítmények is, de ezeket mindig csak szakember útmutatásai alapján szerezd be!

Szabadulj meg a stressztől

A kisbabák rendkívül érzékenyek minden érzelemre, ami a környezetükből feléjük áramlik: például az édesanya nyugtalansága, feszültsége éppen úgy azonnal átragad rájuk, mint az öröme vagy a nyugalma. Sokszor a kólikás görcsöket az erősíti fel, hogy a baba környezete nyugtalan, zaklatott, amit azonnal megérez a pici, és a stressz miatt kezd el fájni a hasa. Elsőként tehát nyugtasd meg magad, szabadulj meg minden stressztől azért, hogy a kisbabádnak nyugalmat és biztonságérzetet tudj adni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top