Babapersely

8 tévhit a Babakötvényről

Még most is számos tévhit él az emberekben a Babakötvényről, például az, hogy ez egy egyszeri negyvenezer forintos állami támogatás, pedig a Babakötvény ennél sokkal több is lehet. 8 tévhit, amit most megdöntünk!

7 tévhit a babakötvényről1. Csak újszülöttek számára vásárolható
TÉVHIT! A Babakötvény nem csupán babáknak vásárolható. A 19 éves futamidejű Babakötvény-konstrukció első sorozatából azok vásárolhatnak – 2013. december 2-től –, akiknek a gyermeke még nem töltötte be a 18. életévét és 2014. január 31-ig látja meg a napvilágot, valamint rendelkeznek Start-számlával. Ebbe a körbe tehát azon szülők gyermekei is beletartoznak, akik már például most ötévesek. Fontos tudni azonban, hogy ezeknek a gyermekeknek a javára csak az első sorozatból vásárolható Babakötvény, a 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükhöz igazodó, évente kibocsátásra kerülő Babakötvény vásárolható.

2. A 2006 előtt született gyerekek részére nem nyithatnak számlát
TÉVHIT! Az ő javukra is nyitható Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál, de ők nem jogosultak a 42 500 Ft-os állami támogatásra, hanem a befizetőnek (szülő vagy hozzátartozó) kell az induláskori összegként 25 000 Ft-ot befizetnie, és a befizetések után a gyermek 10% állami támogatásra jogosult (legfeljebb évi 6000 Ft-ig). 

3. Bárki vehet babakötvényt
TÉVHIT! Babakötvényt vásárolni csak természetes személy tud, és csak Start-értékpapírszámlával rendelkező 18 év alatti gyermek számára. (A Start-értékpapírszámla nyitásának módjáról részletesen itt tájékozódhatsz!) 

4. Bármikor kivehetjük a Start-értékpapírszámlán gyarapodó pénzt
TÉVHIT! A gyermekek leghamarabb a nagykorúvá válásuk után férhetnek hozzá a Start-értékpapírszámlán kamatozó pénzhez. Részleges pénzkivétel nincs, csak a teljes összeg vehető ki.

5. Évente kétszer bocsátanak ki Babakötvényt
TÉVHIT! Évente egyszer bocsátanak ki Babakötvényt. 2013-ban ez a nap december 2-a lesz. A további években mindig február 1. Ez azt jelenti, hogy a 2015 februárjában megjelenő új állampapírt azok vásárolhatják a futamidő teljes hossza alatt, akiknek a 2015. február 1. és 2016. december 31. között születik gyermekük.

6. Mindig év végén történik a kamatfizetés
TÉVHIT! A Babakötvény esetében a kamatfizetés (az első sorozat kivételével) minden évben február 1-jén történik. Mivel az első sorozat kibocsátása december 2-án történik majd, annak minden évben ezen a napon lesz esedékes a kamatfizetése. A kamat nem vehető fel, hanem ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe újra befektetésre kerül.

7. Babakötvényt a kibocsátás napja után is bármikor névértéken tudok vásárolni.
TÉVHIT! A Babakötvényt névérték + felhalmozott kamat értéken lehet megvenni már a kibocsátás másnapjától. A felhalmozott kamat az arra a kötvénysorozatra egész évre megállapított kamat (infláció + 3% kamatprémium) időarányos részét jelenti. Így biztosítható, hogy ha bármikor vásárolnak a Babakötvényből a gyermek javára, akkor a következő év február elsejei kamatfizetéskor biztosan jóváírják az előre ismert kamattartalmat a Start-értékpapírszámlán. A Babakötvény éves kamata újra befektetésként kerül mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe. Az állam évente a hozzátartozói befizetések összegének 10%-ával, de maximum 6 ezer forintos támogatással is ösztönöz a takarékoskodásra.

8. A Babakötvény olyan bonyolult!
TÉVHIT! A Babakötvényt választók számára az egyik nagy előny az egyszerűség. Ugyanis nem nagyon kell gondolniuk arra, hogy milyen konstrukcióban takarékoskodjanak gyermekük számára: a gyermekek részére a születési évükhöz igazodó, évente kibocsátásra kerülő Babakötvény vásárolható, és minden évben garantáltan megkapják az előző év átlagos inflációja (az első sorozat esetében ez 5,7%) + 3% kamatprémiumot. Elég egy havi állandó átutalási megbízást adni a bankunknak és nincs vele több teendő.

* Jelen tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. A Babakötvény forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételeit az aktuális Ismertető és a Nyilvános Ajánlattétel tartalmazza, mely megtekinthető a forgalmazó helyeken, illetve a www.allampapir.hu és a www.akk.hu honlapon. Infláció alatt értve az Ismertetőben és a Nyilvános Ajánlattételben meghatározott kamatbázist. A Kibocsátó felhívja a befektetők figyelmét, hogy a Babakötvény esetében sem zárhatóak ki teljeskörűen az infláció változásából eredő kockázatok, és valamennyi további befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell felmérnie. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top