Babapersely

Adósság helyett tudatos pénzügyek

A gyerek szalagavatója, továbbtanulás, az első nap az iskolában... megannyi emlék, amire büszkén gondol vissza egy szülő. És hidd el, nem kell, hogy ússzatok az adósságban a "kötelező" kiadások miatt.

Adósság helyett tudatos pénzügyekMár akkor érdemes felelősségteljesen átgondolni a pénzügyeket, mielőtt megszületik a család legújabb tagja. Az első gyermeküket váró anyukák sokszor esnek abba a hibába, hogy mindenből újat vesznek, és mindet megvásárolnak, amiről hallanak. Pedig ruhákból zsákszámra érkezik majd a rokonoktól, de  olcsó és minőségi holmikat találsz a turkálókban is. Hogy mi mindenen tudsz még spórolni a baba érkezése előtt, azt itt megtalálod, de ne ess a túlzott kiadáscsökkentés csapdájába. A biztonsági felszereléseken (gyermekülés, babőrző) semmiképpen ne spórolj.

Csakúgy, mint a babavárásnak, az iskolakezdésnek sem kell a féktelen költekezésről szólnia. Könyvek, szöveggyűjtemények, szótárak megvásárlása előtt érdemes megkérdezni a rokonságot, hogy nem porosodik-e éppen az a könyv a polcukon, amire nekünk szükségünk van. A munkafüzeteken viszont nem szabad takarékoskodni. De iskolatáskából is érdemes egy picit drágább, de jobb minőségű darabot választani, ellenkező esetben hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy a második félévre már újat kell venni a gyereknek. Még nyáron vegyetek részt csere-bere programokon, ahol akár egy új tornacipőt, vagy egy évekig használható uzsonnásdobozt is beszerezhettek, lényegében ingyen, hiszen csak az általatok már nem használt, jó állapotú iskolaszereket kell cserébe felajánlani.

Mire a gyerek betölti a 18. évét, már valószínűleg eldönti, hogy tovább akar-e tanulni, vagy inkább dolgozni szeretne, vagy külföldi képzésben részt venni… A továbbtanuláskor számolni kell a kollégiumi vagy albérleti díjjal, esetleg tandíjjal – ha költségtérítéses szakra veszik fel – a tankönyvek árával és így tovább. Ha most úgy döntötök, hogy Babakötvénybe fektetitek a pénzeteket, mire a kis totyogósból érettségizett nagykorú lesz, a gyermek 18 éves korig  kamatoztatott összeg is nagy segítséget jelent neki is és a szülőknek is az induláskor. 

A babakötvény, 1 forintos alapcímletű, tehát akár havi pár 100 vagy pár 1000 forintért is lehet ebből a kötvényből vásárolni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top