Család

Meddőség, lombikprogram – Hogyan lehet kibírni?

A meddőség korunk egyik komoly problémája. Sokan bármit megtennének, hogy kisbabájuk szülessen. A kezelések, vizsgálatok testileg és lelkileg is megviselik a párokat. Most összegyűjtöttük fórumozóink történeteit, véleményét.
Elkeseredve, lemondással…

A nyári szünet után újra indul a Nők Lapja Cafe Klub Somával! Témánk ezúttal a meddőség és egyéb akadályok a gyermekvállalásban – ezek lelki háttere, (meg)oldása.
Bővebb információért katt ide! »

Egy kis szerencsével belépőjegyet nyerhetsz! Játssz velünk! »

„Ha én mesélhetnék, az Aloe verától a csodafürdőn és a természetgyógyászaton át mindent kipróbáltam!!! Fogytam, ha sovány voltam, híztam, nem ettem cukrot, megcsináltam minden tesztet, mindent kipróbáltam, ha hallottam valamit. És a férjem is. Aztán belefáradva egy éve éljük az életünket, nem foglalkozva ezzel a témával, lassan jön az a telefon, talán év végére ideér a babánk. Három éve várunk rá.
Csak azt akarom mondani, hogy mondjuk, nem árt terhességi vitamint szedni (bár én inkább folsavat szedetnék). A baba idegrendszerének kialakulásáért felelős. A terhességi vitamin erősen hizlal, bár ez sem mindenkinél van így. Az egészséges ételek, a kevesebb műkaja és a méreg kiiktatása is segítenek. De ezt mindenki maga döntse el. Én – belefáradva a kudarcokba és a minden havi izgalomba – már csak folsavat eszem, és a normális súlyomat tartva megpróbálok tudatosan étkezni. Járok táncolni, futni, télen sokat szaunázni.
De ez az egészséges élet része. És lelkileg óriási erő, hogy a párom mindenben támogat. Ő nagyon komoly átgondolás (hat hónap) után egy reggel felkelve azt mondta, induljunk el azon az úton, amit már ismertek. És azóta is mindenben részt vesz, így még valami pluszt kapott a kapcsolatunk. Nálunk ez olyan természetes, hogy mindenki – kollégák, barátok és a család is – izgul értünk.”

magbor


Lombik?

„Azért nem vállaljátok a lombikot, mert 30 fölött vagytok?

A kollégám 46 éves, a felesége 37. Lombikkal van egy csodaszép, egészséges kislányuk. Szerintem ha nekik sikerült, akkor menne nektek is!”

jujuli

A Kaáli Intézetről

„Én két orvost fogyasztottam el, mire négy év reménytelen próbálkozás után felkerestük a férjemmel a Kaáli Intézetet. Megérte! Még semmit sem akarok elkiabálni, de most a második beültetés után megmaradt a Picurkám, és egyelőre mindent rendben találtak. Most vagyunk 14 hetesek.

Összeszedtem a papírjaimat, összesen 68 000 Ft-ot fizettünk. Az első a konzultációs díj volt, ez 12 000 Ft, aztán volt spermavizsgálat, vérvizsgálat, rákszűrés, HIV, hepatitis, chlamydia, UH. Ezek egy részét máshol is megcsináltathatod, 1/2 évnél nem régebbi eredményeket elfogadnak. A hormoninjekciók, amiket felírnak, tényleg sokba kerülnek, attól függ, mit kapsz, de kb. 50 000 Ft/hóra számítani kell. Viszont mikor kezelés alatt állsz, nem kell fizetni a vérvételért, UH-ért.

Az orvosok nagyon profik (meg a nővérkék is, meg az egész gárda)!

filament

Az orvos specialistákról

„Én rengeteg időt vesztegettem el nagyon jó nőgyógyásszal, de sajnos a meddőség annyira speciális terület…, inkább olyan szakembert kellene keresned, akinek kifejezetten ez a területe.”

dorotttttya

A társról

„Egyébként én sem érzem igazán partnernek ebben a páromat. Mi lombik előtt állunk, ha minden igaz, szeptemberben vagy októberben lesz az első. A kudarcokat igazán én élem meg, ő valahogy el tudja terelni a figyelmét. Nálunk inkább velem vannak gondok, de nincs kizárva a spontán babásodás sem. De öt éve szeretnék babát. Nagyon félek a lombiktól…”

barbo1975

Lombikos anyukaként

„Sziasztok.

Nekünk egy kisfiunk van (lombik segítségével). Első kísérletre, utána volt négy sikertelen próbálkozás. Nálunk »szerencsére« mindkettőnknél voltak problémák, így nem lehetett egyikőnket sem egyértelműen hibásnak mondani. Nálunk a férjem végig partner volt, de szerintem ezt másképpen nem is lehet. Ez egy párkapcsolatot vagy megerősít, vagy szétválást okoz, ez a ritkább. Ezt végigcsinálni egyedül lehetetlenség. A másik fontos dolog, hogy nem szabad felelőst keresni, csak a megoldásra és az eredményre szabad koncentrálni.

Bocs, ha hosszú voltam.”

Emese67

„Sziasztok!

Mi is előtte állunk – egy héttel –, de ahogy írták előttem, ezt csak együtt lehet végigcsinálni.
Igaz, bármelyik félnél van probléma, a nő a szenvedő fél minden téren, fizikailag, lelkileg is jobban, meg megszervezni az orvoshoz járkálásokat.
Párszor én is gondoltam már, ha ezt végigcsináljuk, akkor még jobban összekovácsolódunk egy életre, az biztos. Párom meg nemrég mondta, hogy az előző barátnője nem csinálta volna végig ezt a procedúrát, az biztos… Lefordítva, hogy nagyon hálás nekem ezért.”

Lombik után

„Az én történetem röviden: nálunk is a férjem részéről nem lehet gyerekünk, két lombikon vagyunk túl, a második végződött terhességgel, de sajnos elment a hatodik héten. Van még egy fagyibébink, de sajnos olyan rossz minőségű (az eddigi tapasztalatok alapján), hogy már nem használjuk fel több okból. Engem nagyon tönkretett testileg-lelkileg ez a dolog, így marad az örökbefogadás és az ezzel járó rengeteg várakozás.”

Selenia

Meluka története

„Sziasztok!

Bárcsak ne kéne ilyen topikot nyitni, és senkinek ne lenne ilyen gondja! Nálunk a férjemnek azoospermiája van, tehát az ondóban 0, azaz nulla spermium. Gondoljátok, mikor a doki ezt így megmondta, akkor mit élt át! De egy műtéttel sikerült a heréjéből spermiumot »kivenni«, így sikerült a fagyasztás. Szóval mi eleve fagyasztottból indulunk. Azt mondták, nagyon becsüljem meg, hogy ezt a műtétet bevállalta, mert sok férfi nem tenné. Tényleg sokat szenvedett ő is, gondoljatok bele, tízcentis tűvel a heréjébe az érzéstelenítőt… durva volt! Szóval ez volt szeptemberben, és februárban végre bekerültünk a lombikprogramba. Nekem speciel az altatás és az utána lévő idő volt a legrosszabb. Először valami idegbe nyomták az altatót, aztán mire vénát találtak, altatás közben szétment, és a harmadik maradt meg. Tíz petesejt lett meg, ebből hat osztódott szabályosan. Két db nyolcsejteset raktak vissza, és nagyon biztattak, mert tökéletesnek látszottak. De a második hét alatt teljesen idegbeteg voltam, persze nem sikerült, attól meg összeomlottam. Kb. hat-hét éve nem voltam beteg, de most előjött az arcidegbénulástól kezdve a lázig, gennyes mandulagyulladásig minden. Tudtam, hogy ez mind a lelki bajaim (meg ki tudja, a hormonok miatt is?) van. Kineziológushoz mentem, aki ezt alá is támasztotta, belebetegedtem a kudarcba. De kilábaltam, az a kezelés jót tett. A másodiknak sokkal nyugodtabban álltam neki, beültetés előtt egy héttel már nem dolgoztam, nyugi voltam, vitaminokat szedtem, szóval rákészültem. Sajnos a négy fagyiból egyetlenegy élte túl, ez elszomorított, elvileg 70% túléli az olvasztást. Tegnap kellett tesztelnem, ami negatív lett. Holnap még egyszer megpróbálom, hátha, de nem sok esélyt látok már. Azért edződik az ember, a múltkor hetekig bőgtem, most tudomásul vettem, és csak kicsit sírtam.
Most kezdhetjük teljesen elölről, és már felmerült bennem a donorsperma is, hátha a férjem eredeti baja miatt a spermája sem túl erős… Csak az ember elkeseredik, hogy évek telnek-múlnak, elmenni egy hétre azért nincs pénz, mert erre gyűjtünk, szóval 22-es csapdája…”

Meluka

Meddőség.lap.hu »
Terhesség.lap.hu »
Lombikbébi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top