Család

Te jó ég, itt a baba! Tippek a szülés utáni első 6 hétre

A szülés utáni hetek igazi kettősségben telnek. Egyrészt hatalmas a boldogság, hogy minden rendben, másrészt ott az aggodalom, a felelősség, hogy vajon elég jól csinálsz-e mindent. A tested pedig átmeneti állapotban van: megszülted a babát, de semmi sem a régi se kívül, se belül. Most összegyűjtöttük, mi történik ilyenkor, és mit tehetsz, mit kérhetsz, hogy sokkal jobban érezd magad.

Az első héten

Ügyelj a bőséges ivásra, a gyakori pisilésre, különösen a szülés után közvetlenül. A gátmetszést, -repedést többnyire felszívódó varratokkal látják el, de duzzanatot, fájdalmat még a második-harmadik héten is érezhetsz. A császárosok jól teszik, ha hat órával a műtét után felkelnek, és mindennap többször is járkálnak egy keveset, tornáztatják a lábukat, zuhanyozni is nyugodtan lehet. Most még fordulni is nehéz, de napról napra jobb lesz! A mellbimbód érzékeny lehet, de a súlyos sérülések nem normálisak, kérj segítséget. A tejbelövellésre a második és a negyedik nap között számíthatsz.

Itt a baba! De velem mi lesz?

 Tippjeink:

• Kérj ajándékba néhány csinos, kényelmes, állítható derékbőségű, otthon viselhető együttest.

• Szülés után jólesik az apró figyelmesség a párodtól: virág, csokoládé, egy szerelmes csók vagy mondat, bármi, ami meggyőz arról, hogy osztozik az élményben, és méltányolja, amit a gyermeketekért tettél.

• A kórházi látogatás (különösen, ha valami finomság vagy levélke is lapul a táskában a tiszta törülköző mellett), az otthonról küldött SMS-ek vagy telefonhívások segítenek, hogy átvészeld a hazamenésig eltelő napokat.

 

A második héten

Fürdés helyett inkább zuhanyozz, melltartót pedig inkább ne hordj. Úgy érezheted ezekben a napokban, mintha folyton nagyon tele lenne a melled, és még a szoptatás is csak kicsit könnyítene rajta. Bár fontos, hogy mindennap bőségesen szánj időt a pihenésre, alvásra, azért a sétáról, intimtornáról se feledkezz el! A fokozott verejtékezés még jellemző lehet a tizedik-tizenkettedik napig.

 Tippjeink:

• Ne félj kérni! Férjedtől, szüleidtől, anyósodtól, szomszédoktól és barátnőktől, aki kéznél van. A legtöbben örömmel segítenének, csak nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Találd ki, neked mi a legnagyobb segítség, és fogalmazd meg pontosan. Így tényleg abban támogatnak, amire szükséged van.

• Szakíts időt magadra: el sem tudtad volna képzelni, hogy ilyen jóleshet egy hosszas zuhany? Egy sminkelés? Hát rajta: találd ki, mi pihentetne, és hagyd addig apát a picivel barátkozni!

• Közhely, de aludj, ha a kicsi alszik. Utána gyorsabban megy a házimunka, és a többiekhez is türelmesebb leszel.

 

 A harmadik héten

Talán meglepődsz, hogy újra és újra vérzést tapasztalsz. Az első szülés után marad abba leghamarabb, többedik szülésnél már renyhébb lehet a méh összehúzódása, ezért újra és újra lehet pár nap szünet a vérzésben. Orvoshoz akkor kell fordulnod, ha lázas vagy, görcsösen fáj az alhasad, és megváltozik a folyás állaga, szaga, ráadásul a tejed is kevésnek tűnik. Mindezt az is okozhatja, ha lepénydarab maradt a méhedben.

Itt a baba! De velem mi lesz?

 Tippjeink:

• A szép szó sokat jelent! Ha este kibeszélheted magadat valakinek (még ha az apukának naponta kísértetiesen ismétlődő történeteket kell is végighallgatnia a szopizásról, a teregetésről és a szomszéd macskájáról), és elismerik a 24 órás műszakot, amelyet teljesítesz, az önbecsülésed sem billen ki a helyéből.

• Lássuk csak, mit jó ajándékba kapni: vitamindús gyümölcsök, gyümölcsitalok, zöldséglevek, kedvenc ételed, süteményed, kényelmes és divatos ruha, amelyben nőnek érezheted magad, kényeztető krémek, tusfürdők, gyümölcsteák, aszalt gyümölcsök, szoptatós párna, fotóalbum.

 

 A negyedik héten

Ha voltak aranyeres panaszaid, nagyjából mostanáig kellett volna elmúlniuk. Ha ez nem történt meg, keress fel proktológus szakorvost. Ha császármetszésed volt, ekkor már csak kicsit lesz érzékeny a hasi sebed.

 Tippjeink:

• A legtöbb (na jó, azért nem az összes) jó dolgot a picivel együtt is élvezheted. Hallgassatok zenét, miközben ringatod! Mindketten megnyugodtok, jókedvetek lesz, táncra is perdülhettek.

• Miért lennétek bezárva? Kendőben már egész pici kortól magaddal viheted. Sétáljatok nagyokat, menjetek barátnőkhöz, baba-mama tornára. Ami neked jó, az a babádnak is jó!

• Add meg magadnak azt az örömet, hogy gyönyörködsz a babádban. Olyan gyorsan elszáll ez az idő, élvezd ki, hogy ölbe foghatod! Szagolgasd a finom illatát, puszilgasd a puha bőrét. Mindketten megérdemlitek!

 

 Az ötödik héten

Míg a szülés után közvetlenül még másfél kilós volt méhed, mostanra már csak tíz-tizenöt deka. Talán a baba is nyugodtabban alszik már az első két-három hét összevisszasága után, így te hosszabb egybefüggő időszakokat tölthetsz alvással.

Itt a baba! De velem mi lesz?

 Tippjeink:

• Jó ötlet egy headset a telefonodhoz, így mosogatás vagy babasétáltatás közben is könnyebben tarthatod a kapcsolatot barátaiddal.

• Hasznos, ha kéznél van (több)gyerekes barátnőd telefonszáma. Olyané, akit felhívhatsz akár éjjel is, ha már a teljes kétségbeesés szélére jutottál a szoptatással, altatással kapcsolatban.

• Ha alszik a pici, vagy valaki vigyáz rá, akkor hívj fel valakit csak úgy. Ha kipanaszkodhatod, kidicsekedheted magadat, és a szobán kívüli világról is hallasz néhány pletykát és érdekességet, úgy érzed majd, mintha kicseréltek volna.

• Ha meg tudod szervezni, hogy a régi barátnőddel beüljetek egy cukrászdába (vagy kiüljetek az erkélyre), sokkal jobb lesz a hangulatod. Ha nem tudsz otthonról elszakadni, hívd akkor, amikor várhatóan alszik a pici. Babával az öledben is jót lehet beszélgetni…

 

 A hatodik héten

Már nem szabadna fájnia a gátmetszés helyének. Ha mégis így lenne, említsd meg a hathetes kontrollon az orvosnak. Beszéljetek a pároddal a fogamzásgátlásról is. Nem volna rossz megoldás, ha egyelőre ő vállalná ezt. Elképzelhető, hogy ez egyelőre pusztán elméleti felvetés, mert lehet, hogy semmi kedvet sem érzel a szexhez. Az biztos, hogy új utakat kell keresnetek, több kényeztetéssel, nagyobb rugalmassággal.

 Tippünk:

• Nemcsak most, hanem az előtted álló kisgyerekes években is sokat segíthet, ha összefogsz hasonló cipőben járó barátnőiddel. Vigyázhattok egy-egy órára egymás gyerekére, megbeszélhetitek tapasztalataitokat, akár arról is, hogy kinek mikor tért vissza a kedve a szexhez. Többedik gyereknél már az is pihenés, ha csak a picivel lehetsz egy órát lelkifurdalás nélkül.

 

  Szerzőnk tapasztalata


Szülés után arra vágytam, hogy mindenki hagyjon minket békén. A kórházban folyton jött a védőnő, a gyógytornászok, a gyermekorvos, ami sok esetben kötelező és hasznos volt, de szinte semmit sem pihentünk. Hazaérve még mindig csak azt szerettem volna, hogy egész nap csak heverésszek, szoptassak, gyönyörködjek a bébiben, finomakat egyek, elmesélhessem a szülést ezredszer is. Persze közben valaki szórakoztassa hároméves nagylányomat, és mossa ki a ruhákat is… A szüleim és a férjem tartották a frontot, bár estére láthatóan elfáradtak. Mégis, nekem nagy szükségem volt erre a pár hétre ahhoz, hogy utána bírjam a strapát, mert amikor először maradtam egyedül a két gyerekkel, az elég zűrös volt. A legjobb élményem, hogy sikerül ennek a pici, törékeny lénynek az életben tartása. Sőt! Szépen hízik, és úgy néz ki, jól érzi magát…

Aminek nem örültünk…

Anyukák tapasztalatai arról, hogy mivel bosszantották fel őket a segítőkész érdeklődők:

• „A szülést kb. százszor meséltem el. Már a hátam közepére kívántam mindenkit, aki kérdezősködött.”

• „Bárki, akivel találkoztam – ismerős és kevésbé ismerős is –, azt kérdezgette: »És tejed van? Tudsz még szoptatni?« Hirtelen köztéma lett ez az intim terület, és mindenki nagyobb szakértője volt a saját szoptatásomnak, mint én.”

• „Örültem, hogy kíváncsiak ránk, és persze az ajándékoknak is, de annak már kevésbé, hogy a legrosszabb időpontokban jelentek meg, és sokszor nem vették észre magukat a vendégek.”

• „Természetes, hogy ilyenkor mindenki a babát szeretné látni, de az igenis rosszulesik, hogy rólam teljesen megfeledkeztek a látogatók. Ha mégsem, akkor is csak bíráló megjegyzéseket kaptam: »Milyen karikásak a szemeid! Nem nézel ki túl jól!«”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top