Egy életed van
Szponzorált tartalom

Okok, amiért érdemes szembenézni önmagunkkal

Van, hogy saját magunk sem tudjuk, miért nincs sínen az életünk. Az álmainkkal teli bakancslistánk csak porosodik, miközben tanácstalanul keressük, mi lehet a gond velünk.

Freud, a híres pszichoanalitikus egyszer azt mondta, hogy őszintének lenni önmagunkhoz a legnagyobb erőfeszítés, amire egy ember képes. Ha valaki, hát ő jól tudta, milyen súlya van a kijelentésének. Azok számára, akik fontosnak tartják a személyiségük fejlődését, biztosan nem újdonság, hogy mindennek az az alapja, ha szembenézünk önmagunkkal, felismerjük a hibáinkat, elfogadjuk azokat, és hajlandóak vagyunk a változtatásra. Legyen szó komoly lelki folyamatokról vagy a testi egészségünkről, mindenkinek van az életében olyan pillanat, amikor – önként, dalolva vagy az élet által rákényszerítve – bizony késznek kell lenni a változásra, változtatásra. De vajon miért is érdemes szembenézni önmagunkkal?

Azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják önmagukat a hibáikkal együtt, és képesek változtatni, ezt a bátorságot az élet számos területén kamatoztathatják. A mondás szerint nem az ellenséget, hanem önmagunkat legyőzni a legnehezebb – és ez így igaz.

Akik nem fogadják el önmagukat, vagy nem néznek szembe a hibáikkal, a környezetükre is kivetítik a jellemükből fakadó makacsságot, ami hosszú távon mérgezi a kapcsolataikat. Azok viszont, akik őszinték önmagukhoz, a szeretteikkel is képesek építő kapcsolatot ápolni.

Mi köze az önbecsülésnek ahhoz, hogy valaki képes-e szembenézni önmagával? Az, hogy azok az emberek, akiknek stabil az önértékelésük, könnyebben veszik tudomásul a hibáikat, és könnyebben képesek azokon változtatni – na meg nagyobb eséllyel hajlandóak is rá.

önértékelés affidea

Azok, akik elfogadják és szeretik önmagukat, képesek a hibáikat átlátni, és szembenézni a hiányosságaikkal. A valódi önszeretet nem arról szól, hogy a legjobbnak, legszebbnek, legtökéletesebbnek hisszük magunkat, hanem arról, hogy a hibáinkkal együtt fogadjuk el magunkat, és készek vagyunk még jobbá válni.

Az elfojtás az egyik legrosszabb megoldás, ha arról van szó, hogy szembe kell nézni önmagunkkal. A pszichológiája érthető: védekezve próbáljuk megőrizni az önképünket, és hárítunk, amíg csak lehet. Pedig a menekülés nem vezet jóra. A felvállalt hibák, a cselekvés és változtatni akarás közelebb visz a valódi önmagunkhoz, álmainkhoz, céljainkhoz, egészségünkhöz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top