Bodzamánia
Szponzorált tartalom

„Szegény ember gyógyszere” – ismerd meg a bodza jótékony hatásait

Régen a bodzát a „szegény ember patikájának” nevezték, ami nem véletlen, hiszen egy viszonylag könnyen elérhető gyógynövényről van szó, amely rengeteg jótékony hatással bír az emberi szervezetre.

Május végén indul a bodzaszezon! A hazánkban őshonos gyógynövénybe úton-útfélen belebotolhatunk, így könnyen szedhetünk belőle egy csokorral magunknak. Érdemes elraktározni belőle, mivel a bodza rengeteg jótékony hatással bír. Régen minden részét felhasználták, ma már azonban csak a virágát és termését.

A fekete bodza elsősorban A-, B- és C-vitamint tartalmaz, valamint flavonoidokat, szaponinokat, triterpéneket, cukrokat és tanninokat. A bodza virágából készült főzetet immunerősítőként és hurutos megbetegedések ellen használják. Fogyasztása elsősorban megfázás idején ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatással bír, nagyanyáink a mentatea mellett ezt adták nekünk akkor, ha köhögtünk, vagy fájt a torkunk.

A bodzának vízhajtó hatása van, ezért ajánlott a magas vérnyomással küzdőknek, köszvényeseknek és ízületi problémákkal küzdőknek. A tea segíti az emésztést, ezért érdemes kortyolgatni fogyókúra idején is.

A bodza termése enyhe fájdalomcsillapító hatásáról ismert, alkalmazható fejfájás idején is. A feketés-lilás bogyókból készült gyógylekvár a teához hasonlóan bevethető megfázás esetén, de alkalmas vértisztításra is.

Mit készíts belőle?

A bodza felhasználása nagyon sokrétű. A virágából elsősorban szörp és tea, a terméséből lekvár, dzsem és bodzakocsonya készíthető. Azt talán kevesen tudják, hogy a bodzavirág kisüthető palacsintatésztában is, és illatos bodzás tej is készíthető belőle.

Nem minden része fogyasztható!

Fontos tudni, hogy bár a bodzavirág és a termés biztonsággal fogyasztható, a leveleivel és az éretlen terméssel nem árt vigyázni. Ezek ugyanis mérgező anyagot tartalmazhatnak, amely hasmenést és hányást okozhat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top