Bodzamánia
Szponzorált tartalom

5 érdekes tény, amit eddig nem tudtál a bodzateáról

Bodzából általában szörpöt készítünk, pedig ha a virágát kiszárítjuk, akkor még ősszel is élvezhetjük a növény jótékony hatását. De hogyan készítsük, és mikor igyuk a bodzateát?

A fekete bodza virágzatából évszázadok óta készítenek szörpöt és teát. A növény rengeteg jótékony hatással bír, még akkor is, ha kiszárítjuk. Mutatunk öt random tényt a bodzateáról, köztük azt is, hogyan érdemes fogyasztani:

1. Betegségek ellen

A bodzatea jó immunerősítő. Fogyasztása elsősorban megfázás idején ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatással bír, nagyanyáink a mentatea mellett ezt adták nekünk akkor, ha köhögtünk, vagy fájt a torkunk.

2. Fogyókúra idején sem rossz

A bodzateának vízhajtó, és enyhe hashajtó hatása is van, ezért fogyókúra idején is érdemes fogyasztani. Serkenti a bélműködést, és gyorsítja a zsírok lebontását.

3. Borogatásként is használható

A bodzatea nem csak az immunrendszerre van jó hatással, hanem a bőrünkre is. Antibakteriális és gyulladás gátló hatása van, ezért nyugtatja a bőrt. A bodzateás borogatás tehető bőrkipirosodásra, vagy kiütésekre. Előfordulhat azonban, hogy allergiásak vagyunk a bodza virágára, ilyenkor semmi esetre se használjuk a bőrünkön.

4. Nem mindegy, hogy készítjük

A többi gyógynövényhez hasonlóan a bodzánál sem mindegy, hogyan főzünk belőle teát. Mi az alábbi elkészítési módot javasoljuk:

két teáskanál szárított bodzavirág

2,5 dl forró, de nem forrásban lévő víz

körülbelül 5-10 percig áztasd a vízbe a teafüvet, attól függően, milyen intenzitásúra szeretnéd

Lehetőség szerint mézzel ízesítsük, ezzel fokozva a tea hatékonyságát. Méz helyett édesíthető finomítatlan barna cukorral is. Ízlés szerint a teafüvet keverhetjük citromfűvel, vagy egy kis mentával.

5. Kis mértékben orvosság, nagy mértékben…

Ahogy a legtöbb gyógyteánál, a bodzánál is fontos a mértéktartás. Az ajánlott adag maximum napi 3 csésze. Mivel a bodzavirágnak vízhajtó, és enyhe hashajtó hatása is van, ezért a túlfogyasztással vigyázni kell. Tíz nap teázás után érdemes néhány nap szünetet tartani.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top