C-vitamin kalauz

Mikor van szükség C-vitaminra?

Általános szabály szerint a C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetnek. Vannak időszakok és helyzetek, amikor viszont az átlagosnál nagyobb adagot érdemes szedni.
Mikor van szükség C-vitaminra?


A C-vitamin vízben oldódik, ezért a szervezetből gyorsan kiürül. Mivel raktározni nem vagyunk képesek, ezért folyamatosan, napi rendszerességgel érdemes pótolni. Nem úri huncutság és hipochonder szokás a C-vitamin tabletta szedése és a rendszeres gyümölcsevés, hiszen ha ez az anyag kritikus szint alá csökken a szervezetben, akkor igen súlyos és halásos betegségek alakulnak ki. Elég, ha csak azt tudjuk, hogy a C-vitamin felel a test szöveteit összetartó kollagén felépítéséért. Kollagén hiányában a porcok, az erek, az inak, a fogak fel fogják mondani a szolgálatot. Ez a skorbut, ami bizony igen fájdalmas és kínos halállal jár. A C-vitamin hiányban szenvedő, hónapokig tengeren élő matrózok és táborokban tengődő katonák jelentős részét ez a betegség és nem a háborúk küldték a másvilágra.

Kinek ajánlott?

C-vitamint tehát napi rendszerességgel kell szedni. Különösen fontos, hogy járványos időszakban elegendő – napi 500-1000 milligramm – C-vitaminhoz jussunk, mert ezzel védettebbé válik a szervezet a betegségek ellen, a megfázás tüneteit pedig enyhíti. Ha azt tapasztaljuk, hogy a bőrünk hirtelen elvesztette rugalmasságát, ráncosodik, a felszínén a kisebb sérülések, karcolások nehezen hegednek be, akkor igen valószínű, hogy nincs elég C-vitamin a szervezetünkben. Természetesen más okok is meghúzódhatnak a háttérben, ezért érdemes orvost is meglátogatni.

Szoptatós anyáknak és várandó kismamáknak az átlagosnál magasabb a C-vitamin igénye, mert a fejlődő magzat és a csecsemő növekedése sokat felemészt ebből az anyagból. Az egészséges fejlődéshez rendszeres és nagyobb mennyiségű utánpótlásra van szükség.

Mikor van szükség C-vitaminra?

Az átlagnál jobban élik fel C-vitamin készleteiket a dohányosok is, ezért számukra sem mellékes, hogy hozzájutnak-e naponta – akár patikában megvásárolható készítmények formájában, akár gyümölcsök képében – a szükséges vitamin dózishoz. Nekik a napi 1000 milligrammos bevitel mindenképpen ajánlott.

A cukorbetegség, a szigorú diéta és az intenzív sporttevékenység is megnöveli a szervezet vitaminigényét. A szervezet egyensúlyban tartásához nekik nélkülözhetetlen a C-vitamin rendszeres és emelt szintű bevitele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top