karácsonyfa

karácsonyfa

karácsonyfadísz

alternatív karácsonyfa

karácsonyfa

Minden infó egy helyen a karácsonyfáról

karácsonyfa Karácsonykor felállított, általában örökzöld növény. Hagyományos karácsonyi szimbólum és ünnepi kellék. Karácsonykor Jézus Krisztus születésére emlékeznek a keresztények.

A karácsonyfa népszerű díszei a XIX század közepétől a csillogó gömbök. Legfelül a csúcsdísz van. Ez jellemzően csillag alakú, a  betlehemi csillag miatt. A gömbök a paradicsomi fa almáit jelképezik. A szalagok, girlandok, stb. szimbolikája kettős: egyrészt a paradicsom kígyóját, másrészt a teremtést átszövő időszálakat szimbolizálják. A fa fényét régen gyertya adta, ma izzósor esetenként csillagszóró. A magyar karácsonyfa specialitása a szaloncukor.

Az első karácsonyfáról szóló feljegyzés a XV század végén Srassburgban született. Azt a karácsonyfát almával, ostyával díszítették. Gyertyát először az 1660-as években tettek a karácsonyfára. A XX század elején terjedt el tömegesen a karácsonyfa-állítás.

Magyarországon egy 1554-es feljegyzés a földesúrnak karácsonyi adóként beszállított tüzelőt nevezi karácsonyfának. Hazánkban az első karácsonyfát minden bizonnyal Brunszvik Teréz állította 1824-ben, Aszódon. Első említése Jókai Mór 1854-es művében történt. A magyar karácsonyfa december 24. és január 6. között áll.

Olaszországban a karácsonyfát jászlakkal és karácsonyi jeleneteket ábrázoló szobrokkal helyettesítik. Oroszországban és a Baltikumban szilveszterkor szokták felállítani a karácsonyfát, a briteknél viszont már októberben ünnepi készülődés van. Ott a lakást fenyőágakkal, gyertyával, fagyönggyel, borostyánnal is feldíszítik.