Civil Díj 2020

Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2020 közönségdíjasa?

A szavazás eredménye Még több információ a Civil Díjról
A Civil díj szavazás támogatója:

A szavazás nyertese

CsodaCsoport - Civil jótékonysági licit Facebook csoport

A CsodaCsoport egy gyermek gyógyulásáért indult, sok gyermekért folytatódik, miközben egy összetartó, gyarapodó közösséggé vált. Olyan közösséggé, amelynek tagjai egymást ösztönzik arra, hogy minden résztvevő kihozza magából a legtöbbet. 4 hónap alatt 10 gyermek gyógykezeléséhez 211,5 millió forinttal járultunk hozzá, továbbá a Magyar Mentőmotor Alapítvány részére 2 mentőmotor és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére 1 gyermekrohamkocsi megvásárlását támogattuk 31,5 millió forinttal.

Szavazz a Civil Díj 2020 jelöltjeire!

Egy Facebook-profilról minden szervezetre egy szavazat adható le - egészen szeptember 14-én, éjfélig. Szavazz, oszd és drukkolj!

+1
szavazat
18%

10 millió Fa közösség

Közösségünk Bojár Iván András művészettörténész júliusban írt posztja hatására jött létre. A 10 millió fa ültetésének vágyvízióját mára 35.000 ember követi. 125 településen alakult cselekvő közösségünk, 15.824 fát/cserjét ültettünk. 2020-ban 150.000 fát szeretnénk szakszerűen elültetni, a magánterületi és közterületi ültetések mellett ökológiai közösségi parkok telepítése révén. A legnagyobb magyar alapítású cselekvő, ökotudatos országos közösségként 10 millió fát ültetünk, amely segít megőrizni élővilágunk sokszínűségét és hozzájárul a klímavédelemhez.

+1
szavazat
3%

Alapítvány az Alteros gyerekekért

A Cseperedő ANE olyan innovatív helyi kezdeményezés, amely egyedülálló az országban, holott szükség lenne rá országszerte. Az iskolánkban tanulói jogviszonnyal rendelkező, sokszor fiatalkorú, halmozottan hátrányos helyzetű édesanyák kisgyermekeinek biztosítunk szakszerű gondozást, fejlesztést, felügyeletet egy bölcsődei kuckónak berendezett tanteremben. Mivel az anyák jövedelemmel nem rendelkeznek, szolgáltatásunk számukra ingyenes. Amikor végeznek az iskolában, a szakmaszerzésen túl felelős szülővé válnak.

+1
szavazat
10%

Anyák az Anyákért Alapítvány

Egy beteg gyermeknek mindent meg kell adni a gyógyulásához. Ehhez elengedhetetlen, hogy aki a legközelebb áll hozzá (az esetek nagy részében az édesanya), ott legyen mellette, támogassa, szeretgesse. De ehhez szükség van az anyának a pihenésre. Nem a földön vagy széken, hanem ágyon! Ezt a problémát látva 400 ágyat vittünk 50 gyermekkórházba/osztályra. Orosvári Zsolt, egy édesapa kezdeményezésére velünk, az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal karöltve és sok-sok civil segítségével egy országos problámát oldottunk meg másfél hónap alatt.

+1
szavazat
1%

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

A Semmelweis Egészségverseny egy országos, négyfordulós, középiskolásoknak meghirdetett tanulmányi verseny, amely immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A legutóbbi versenyen 470 csapat vett részt, azaz közel 2350 diák nevezett a megmérettetésre, idén 475 csapat. Tavaly már több határon túli csapat is versenyzett, és két külhoni a döntőbe is jutott. Célunk az egészségtudatos szemlélet terjesztése, és az egészség, mint megvédendő érték bemutatása.

+1
szavazat
22%

CsodaCsoport - Civil jótékonysági licit Facebook csoport

A CsodaCsoport egy gyermek gyógyulásáért indult, sok gyermekért folytatódik, miközben egy összetartó, gyarapodó közösséggé vált. Olyan közösséggé, amelynek tagjai egymást ösztönzik arra, hogy minden résztvevő kihozza magából a legtöbbet. 4 hónap alatt 10 gyermek gyógykezeléséhez 211,5 millió forinttal járultunk hozzá, továbbá a Magyar Mentőmotor Alapítvány részére 2 mentőmotor és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére 1 gyermekrohamkocsi megvásárlását támogattuk 31,5 millió forinttal.

+1
szavazat
3%

Csodakutya Alapítvány

Több mint tíz éve már annak, hogy létrejött a Csodakutya Alapítvány. Több mint tíz éve már, hogy együttműködünk, és terápiás kutyáinkkal a fogyatékos gyermekek állatasszisztált terápiás fejlesztésében részt veszünk a debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI és a MOL Alapítvány közreműködésével. Évente 156 sérült iskoláskorú gyermek vesz részt ezeken a foglalkozásokon. Mert csodák igenis léteznek!

+1
szavazat
1%

Életrevaló Egyesület és Északi Támpont Egyesület

Az Önismereti Filmes Műhely (ÖFM) két budapesti civil szervezet, az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület közös programja. Az ÖFM gyermekvédelmi intézményekben élő fiatalok részére nyújt mentálhigiénés és filmkészítő foglalkozásokat. Programunk folyamán a gyerekeknek és a projektben résztvevő filmes stábnak közösen kell egy kisfilmet vagy videoklipet elkészítenie, ami komoly egyéni és társas interakcióban szükséges képességek fejlődését eredményezi. A program révén a fiatalok megtapasztalják a sikert, és felismerik, hogy képesek mások által is elismert értékeket létrehozni. Az együttműködés híre, sikerei miatt az idei évben az önkénteseken kívül már több mint 40 intézmény, szervezet és gazdasági társaság csatlakozott támogatóként vagy partnerként.

+1
szavazat
2%

Eleven Gyál Civil Közösség

Gyálon az Elios Zrt. 2015-ben 260 M Ft-ért lecserélte a közvilágítást. 2016 őszén kezdtünk el foglalkozni a sötét mellékutcák kérdésével. Képeztük magunkat, adatot gyűjtöttünk, és értékeltük az információkat. Kiderült, hogy a meglévő villanyoszlopok ¼-én nincs lámpatest ill. hogy az Elios projekttel kapcsolatban pénzügyi visszaélés gyanúja is felmerül. Elhatároztuk hogy feltárjuk a szerződés mellékleteinek üzleti titokká minősített adatait és hogy elérjük a hiányzó lámpák pótlását. Az eltelt több mint 3 évben a szakmai és terepmunka mellett számtalan kreatív akcióval és döntéshozói tárgyalással adtunk hangot az ügynek, míg végül 2020 év elején a képviselőtestület megszavazta előterjesztésünket, és sikerült kiperelni az eltitkolt adatokat.

+1
szavazat
1%

Elfogadás Sütőipari Szociális Szövetkezet

Az Elfogadás sütöde Monor Tabán nevű szegregátumában, közösségi alapon működik. Célja, hogy értékteremtő tevékenységet biztosítsanak a helyi asszonyoknak, akik így egy fenntartható, közösséget támogató és példamutató tevékenységgel járulhatnak hozzá saját,és közösségük életéhez. Házi jellegű apró süteményeket készítenek természetes alapanyagokból, tartósítószer-mentesen.

+1
szavazat
2%

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

10 gyerekből 9-nek nem öröm a tanulás, 2-nek egyáltalán nincs szabadideje, a családdal töltött idővel a gyerekek fele elégedett. Többek között ez derült ki az 5300 gyerek véleményét tükröző felmérésből és figyelemfelhívó kampányból, amelyet gyerekek és önkéntesek készítettek a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetésével. A „Te hogy látod?” néven futó kampány elsőként vonta be a gyerekeket abba a folyamatba, amellyel az ENSZ ötévente felméri, milyen a gyerekek helyzete Magyarországon.

+1
szavazat
7%

Igazgyöngy Alapítvány

A SZUNO kezdeményezést 2012-ben hívta életre az Igazgyöngy Alapítvány a román határ melletti Toldon. Az alig 350 fős Hajdú-Bihar megyei zsákfaluban élők társadalmi helyzete a generációs szegénység miatt elég kilátástalan, hiszen képzettség híján kevés esélyük volt, hogy biztonságot és kiegyensúlyozott jövőt teremtsenek maguknak és gyerekeiknek. A generációs szegénység évtizedes gátjai lehetőségek és valódi kitörési pontok nélküli, eleve elrendelt jövőt vázol fel a család legfiatalabb tagjai számára is. A SZUNO ebben a közegben vált egy olyan közös álommá, amelynek a környékbeli családok is részesei lehetnek. A helyi közösség tagjai olyan termékeket alkotnak, amelyek értékesítése sikerélményt, büszkeséget és motivációt hozhat a mindennapjaikba. Ezzel pedig kiutat találhatnak a munka és a tervezhető jövő világába.

+1
szavazat
1%

InDaHouse Hungary Egyesület

Az InDaHouse Hungary Egyesület önkéntesei borsodi gyerekeket tanítanak. A Liferay munkavállalói amellett, hogy JAVA fejlesztéssel foglalkoznak, 2 éve az Egyesület főtámogatójává váltak. Fizikailag az InDaHouse gyerekközpontjának építésével, szellemileg az adománygyűjtő honlap programozásával, természetben laptopok adományozásával, anyagilag pedig 14.700 eurós támogatással segítettek eddig. Az együttműködés egyre szorosabbá válik: 2020-ban közösen nyitnak adományboltot Hernádszentandráson.

+1
szavazat
1%

Jézus Társasága Alapítvány

A hagyományos pénzcsörgetős adakozás alternatívájaként hazánkban elsőként a Jézus Szíve Jezsuita Templomban állt üzembe érintős bankkártyával használható persely-terminál 2019 nyarán. Az újdonságot a várakozásokat meghaladóan sikeres PR akcióval megtámogatva vezettük be, s fél év elteltével kimondhatjuk, a „Tartsuk fenn közösen templomunkat!” kampány a közösségi finanszírozási kedvet látványosan fokozta, sőt, a templom látogatottságát és ismertségét is növelte.

+1
szavazat
1%

Lélekkel az Egészségért Alapítvány

Sulinyugi programunkkal 3 szféra rendszeres együttműködésének köszönhetően hiánypótló stresszkezelő tréningeket adunk díjmentesen az iskolába. Több mint 100 iskolapszichológust és segítőt képeztünk ki Sulinyugi trénerekké, folyamatos szakmai együttműködéssel fenntartjuk az önkéntes hálót, és a for-profit szférát is bevonjuk a projektbe. Eddig több mint 10.000 gyerekkel és szüleivel, 2400 tanárral tudtuk megismertetni a hatékony nyugi-technikákat, segítve ezzel a sikeresebb, nyugodtabb tanórákat.

+1
szavazat
0%

Zöld Meteor Kama Testgyakorló- és Túra Egyesület

Célunk a kama – egy speciálisan miskolci „népi” játék – felélesztése, újbóli népszerűsítése, eltűnésének megakadályozása, hogy ez az egykoron rendkívül népszerű játék egyrészt a helyi identitás alapvető eleme legyen, mint helyi érték, másrészt, hogy önálló sportágként fejlődjön tovább. Sajátosságai révén kifejezetten alkalmas kicsik és nagyok, fiúk és lányok együtt sportolására, könnyen hozzáférhető a legkülönbözőbb szociális hátterű gyerekek számára is. Ugyanakkor sok idősebb és néhány fiatalabb városlakó számára – gyerekkori élményként – kedves emlékként maradt meg.

+1
szavazat
2%

MAACRAFT - Szociális Műhely

A MAACRAFT egy design- és egyben szociális vállalkozás, amely 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként. Magas minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítünk, miközben autizmussal élő és értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét. Emellett a kertgondozás és a kézműves technikák elsajátítása segíthet abban, hogy a munkaterápiás foglalkozások keretében fejleszthessék a képességeiket. Termékeinket designerek és alkotóművészek tervezik, majd a munkavállalóink - gyógypedagógusok és a műhelyünkben dolgozó szakemberek segítségével - különleges termékeket készítenek a tervekből. Hosszú távú célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmusra és az autizmussal élőkre, az integrációjuk fontosságára, valamint társadalmi diskurzust kezdeményezzünk a témában.

+1
szavazat
1%

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között hosszú évtizedek óta kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő terjesztése, a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése. Ebben segít a szervezet vadonatúj eszköze, a „First Aid Game” az interaktív és életmentő flipper, amely a tantermi keretekből kilépve játékosan vezet rá az újraélesztés helyes technikájára.

+1
szavazat
1%

Maradjanak a FÁK a Rómain!

A ’Maradjanak Fák a Rómain’ csapata azon dolgozik, hogy a Római-part, Budapest egyik utolsó természetes Duna-partja, a természeti értékek megőrzése mellett a közösségi érdekek előtérbe helyezésével újuljon meg. Célunk, hogy a jelenlegi nyomvonalon építsék újra az árvízvédelmi gátat, és ne helyezzék át a nyomvonalat közvetlenül a Duna-partra. Véleményünk szerint a Római-part 70 hektáros területének az evezős életet és a környék lakóinak pihenését kell szolgálnia. Célkitűzésünk éppen ezért a vízisport-élet népszerűsítése is.

+1
szavazat
3%

Mellrákinfó Egyesület

Az ötletet egy ausztrál kampány adta, amiben orvosok viselnek rózsaszín ruhadarabokat, ezzel is felhívva a figyelmet a mammográfiás szűrésen való részvétel fontosságára. Az alapötlet az volt, hogy felkérünk min. 10 nagyon különböző típusú, társadalmi helyzetű férfit, hogy támogassa a kampányt részvételével. Ez olyannyira jól sikerült, hogy végül 13 férfi boldogan vállalta és csatlakozott az ügyhöz, többek között Andor Tamás operatőr, Sándor Pál filmrendező, Varga Dániel olimpiai bajnok vizilabdázó és Kulka János színművész. A kampány október 1-31. között futott a Facebookon, instagramon, weboldalon, citylight plakátokon.

+1
szavazat
2%

Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány

Az Iránytű program az érzelmileg vagy értelmileg sérült, tanulási motivációjukat vesztett, kudarcokkal terhelt diákok iskolán belüli mentálhigiénés rehabilitációs és előkészítő programja. Olyan jelenségekre keres megoldást, mint a végzettség nélküli iskolaelhagyás, iskolai agresszió, bullying, kamaszkori depresszió, autoagresszió, szerhasználat és fiatalkori bűnözés.

+1
szavazat
1%

PONT MI Közhasznú Egyesület

A Kapundárium egy hagyományteremtő közösségi kezdeményezés Kétsopronyban. Arról szól, hogy advent idején, ünnepek előtt ne csak a vásárlás legyen fontos, hanem a barátság, szomszédság, éneklés, a meghitt együttlét is. Akik vállalják, hogy ebben a programban részt vesznek, azok advent egy-egy napján, az adott nap számával kidíszítik a házuk kapuját, ezzel is jelezve, hogy ők a házigazdák, oda lehet menni azon az estén, ahol teával, kaláccsal, jó szóval várják a vendégeket.

+1
szavazat
10%

SUHANJ! Alapítvány

A SUHANJ! Fitness hazánk egyetlen integratív edzőterme. Akadálymentes látás-, értelmi és mozgássérültek számára egyaránt és nyitva áll ép vendégek előtt is. A 2016-ban megnyitott létesítmény 2019. végéig 83.391 vendégbelépést számlált, ennek 21%-át tették ki a fogyatékkal élő vendégek belépései. A megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztató társadalmi vállalkozás 3 év után önfenntartóvá vált és nagyban hozzájárult a fogyatékossággal élő személyek társadalmi reprezentációjának javulásához.

+1
szavazat
1%

Tabulapláza Alapítvány

A projekt célja, hogy közösségi adományokat toborozzon, létrehozva egy nyitott közösségi teret Nyíregyházán. A becsületkasszás kávézó öt éve működik kizárólag adományokból, önkéntesek által üzemeltetve. Az öt év alatt a város meghatározó kulturális, szellemi és jótékonysági színfoltja lett, számos alulról jövő kezdeményezésnek adva helyt. Az alapítvány célja a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése.

+1
szavazat
3%

Társaság a Szabadságjogokért

Több mint félmillió magyar állampolgár az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt segítségre szorul mindennapi önálló életvitelében. Ők az államtól nem kapnak megfelelő támogatást, ezért szeretteiknek kell gondoskodni róluk. Ma Magyarországon ez a probléma legalább minden tizedik embert érinti. ’Szabad napot minden családnak’ kampányunk a közvélemény mozgósításán keresztül a döntéshozókra társadalmi nyomást gyakorolt, aminek köszönhetően reméljük, hogy a fogyatékossággal élő vagy idős emberek és családtagjaik is esélyt kaphatnak egy egyenlőbb és méltósággal telibb életre.

+1
szavazat
2%

TraumaAmbulancia Egyesület

A TraumaAmbulancia Egyesület célja segítséget nyújtani a balesetek áldozatainak, családtagjaiknak, hozzátartozóiknak, továbbá a baleset összes érintettjének, szemtanúinak, okozójának a baleset következményeinek feldolgozásában. Támogatjuk a balesetben érintettek lelki gyógyulását, biztosítjuk a kellő információforrást, hogy újra megtalálják lelki egyensúlyukat. Hosszú távon fontos célkitűzésük szemléletváltást kialakítani a társadalomban, amelynek eredményeképp az emberek jobban odafigyelnek a környezetükben élő, balesetet szenvedett társaikra és a mentális felépülés fontossága is felértékelődik.

+1
szavazat
2%

Vigyél Haza Alapítvány

A virtuális kutyaétterem valóságos segítséget jelent azoknak az árva, sérült vagy idősebb kutyáknak, akik a Vigyél Haza alapítvány gondozásában várják, hogy örökbe fogadja őket valaki. Ha megrendelsz egy-egy „ételt”, annak teljes összegével a nehéz sorsú kutyákat támogatod. A NetPincérrel közös országos elérésű kezdeményezés egyedi, kreatív módja az adománygyűjtésnek, mellyel új célcsoport figyelmét fordítjuk a felelős állattartás, az árva állatok örökbefogadása és az online adományozás felé.

+1
szavazat
0%

Vörsi Betlehem

Közép-Európa legnagyobb Betlehemének története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek. Ma már több mint 60 négyzetméteren csodálhatják meg látogatói advent első vasárnapjától kezdve egészen január végéig. Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva pedig kizárólag természetes anyagokból készül. A Betlehem felépülése ma már 10-12 napon keresztül zajlik, és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkája. Minden évben más elrendezéssel, folyamatos újításokkal várja több tízezres számban látogatóit.

A Díjat alapította és kiadja:

Egyűttműködő partner: