Család

A természet is segít, hogy ragyogj

Másállapotban a szépségápolás is egy kicsit más. A természet is besegít a kismamának: a hormonok széppé varázsolják. Van azonban néhány olyan dolog, amire nem árt jobban odafigyelni, hiszen egy kis idõráfordítással a kellemetlen hatások megelõzhetõek.

Ragyogó arc

Már a petesejt megtermékenyülése utáni első napokban megemelkedik az ösztrogénszint. Hatására jelentősebb a vízvisszatartás, a szövetekben felhalmozódott víz az arcon előnyös változást eredményez. A bőr feszesebb, simább lesz. Az arc kikerekedik, a vonások lágyabbá válnak. Előfordul, hogy ezek a változások árulják el a kismamát: alakján még nem látszik, hogy áldott állapotban van, ám arcának ragyogása sejteti, mi okozza a megszépülést. Az ösztrogén a faggyúmirigyekre is hatással van. Egyes kismamáknak ilyenkor kiszárad a bőre, másoknak pattanásos, és mitesszeres lesz. Figyeld tehát arcbőröd változásait.

Vigyázat, májfoltok!

A hormonhatás kellemetlen velejárója a bőr egyenlőtlen pigmentizálódása. Nemcsak a mellbimbók, hanem az anyajegyek, májfoltok, hegek is sötétebbek lesznek. A várandósok háromnegyedénél jelentkeznek a harmadik hónaptól kezdve úgynevezett terhességi foltok a homlokon, az arcon, az orron és a felsőajkakon. Az különbségeket alapozóval jól el lehet fedni. Vigyázzunk azonban a napozással, szoláriummal, napfény hatására ugyanis még sötétebbek lesznek a foltok. A drogériák többféle fényvédő krémet is kínálnak, érdemes áldozni rájuk, mert a foltok egy része nem múlik el a szülés után.

Terhességi csíkok

Régóta keresik az okát a bőrgyógyászok a striák kialakulásának. Ezek azok a márványos, fehér repedések a bőrön, amit terhességi csíkoknak is neveznek. Tény, hogy a szokatlanul nagy kitágulás a kötőszövetet különösen próbára teszi. Örökletes kötőszöveti gyengeség, vagy hirtelen testsúlynövekedés a rugalmas szövetek túlnyúlását eredményezheti. Ilyenkor sérül a kötőszövet: lilás-pirosas, fényes bemélyedések tűnnek fel a bőrön.
A has, a csípők és a combok rendszeres krémezésével, masszírozásával, csipkedésével segíthetsz a bajon. Készítsük fel a bőrt a nagy megpróbáltatásra.

Kinőtt melltartók

A leendő apukák kedvtelve szemlélik feleségük gömbölyödő kebleit. A mamákat azonban ez nem nagyon vigasztalja, hiszen a megnagyobbodás kellemetlen, feszítő érzést okoz. A várandósság végére akár negyven dekagrammal is többet nyomhat a mell. Ez a súly megviseli a bőrt és az izomzatot egyaránt. Elengedhetetlen egy jól támasztó melltartó, és hasznos, ha a mell bőrét is ápoljuk a terhességi csíkok megelőzése érdekében. A mellbimbókat ellenben hagyjuk ki a krémezésből, különben felpuhulnak és ez gondot jelenthet majd a szoptatás megkezdésekor.

Lábakat a magasba!

A jelentős súlyemelkedés nagy terhet ró a lábakra is. Ahányszor csak tehetjük, emeljük, polcoljuk fel magasba a lábakat. Hasznos a gumiharisnya, hűsítő krém, és a biciklizés (akár a levegőben is). Napközben többször is tornáztassuk meg a lábfejet.

Múló öröm csupán a dús hajkorona

A hajápolás egyszerűsödik: az ösztrogén hatására erős, dús hajkorona nő. A várandóság alatt ugyanis azok a hajszálak sem hullanak ki, amelyek már nem növekednek tovább, elöregedtek és egyébként a napi fésülködés során kihullanának. Az így feldúsult hajkorona sajnos csak átmeneti állapot, a terhesség utáni hónapokban kihullik a felesleg. Nem kell aggódni, ha “csomókban” hullik a frissen szült nő haja, természetes jelenségről van szó, fél év múlva ismét visszaáll az egyensúly.

Fotó: Eltern

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top