Család

Mikor kell fejni?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor fejnie kell, ezért nagyon fontos, hogy megtalálja a saját módszerét. A fejést gyakorolni kell, mindenkinek magának kell ráéreznie a számára legelõnyösebb technikára. Ha csak idõnként van szükségünk fejésre, akkor legjobb, ha a kíméletes, megbízható kézi fejésnél maradunk.





Fejésre a következő esetekben lehet szükség:

• a gyermeket valamilyen okból elkülönítik az anyától
• a gyermek betegség, sárgaság, fejlődési rendellenesség vagy koraszülöttség miatt gyengén, vagy egyáltalán nem szopik
• az emlő olyannyira túltelődött, hogy a kisbaba nem tudja bekapni a bimbót a bimbóudvarral együtt
• kevés az anyatej, ezért fejéssel kell szaporítani
• az anya tejet akar gyűjteni, hogy szükség esetén felhasználhassa, például az első főzelékek dúsítására
• az anya tejet akar adni más kisbabáknak.






Az anyatej változó összetételű


Ha az anya más kisbabának szeretne tejet adni, megteheti, hogy naponta többször fej, és a steril körülmények között tárolt tejet átadja az anyatejgyűjtő állomásnak. Egy liter anyatejért 900 forintot fizetnek. A kérdés csupán az, hogy a saját babánk igényeinek megfelelő összetételű tejből hogyan juttassunk úgy a tejtestvérnek és a gyermekünknek egyaránt, hogy mindenki jól járjon.

Az anyatej összetétele más az újszülötteknél és más a nagyobbacska csecsemőknél, zsírtartalma napszakonként és egy szoptatáson belül is változik. Szoptatás elején hígabb, cukros, míg a szoptatás végén fehérje- és zsírdús. A csecsemőnek mindkét változatra szüksége van. Ha szoptatás előtt fej az anya, a tejtestvér a hígabb tejet kapja. Ha szoptatás után fej, akkor a sűrűbbet. A fejéstől felborulhat az egyensúly, és könnyen előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy bőven van tej, a saját kisbabánk kapja meg a kevésbé laktató anyatejfrakciót. Ez az egyetlen érv szólhat az ellen, hogy egy anya több tejtestvért is ellásson a saját kisbabája mellett.

Ha rendszeresen és nagy mennyiségben fejünk, éppen ezért különösen fontos, hogy figyeljük saját kisbabánk gyarapodását. Amíg ő nem látja kárát, sokat segíthetünk tejünkkel más csecsemőknek.


Milyen vizsgálatokra van szükség?

Bizonyos vírusok – például a HIV, a hepatitisz – az anyatejben is megjelennek, ha az anya beteg, vagy hordozó. Ha nem az anyatejgyűjtőn keresztül adjuk le a tejet, hanem ismerős tejtestvérnek, megnyugtatásul végeztessük el a szűrővizsgálatokat a közeli szakrendelőben.


Hogyan kezeljük az anyatejet, ha nem saját kisbabánk kapja?

A fejésnél ügyeljünk a tisztaságra. Kizárólag forralással sterilizált edénybe szabad fejni, s a fejéshez használt eszközt is fertőtleníteni kell minden használat előtt.  Az anyatejgyűjtőben 60 fokon pasztörizálják a női tejet, s csak ezután juttatják el a rászorulóknak. Ezen a hőfokon az esetleg benne levő veszélyes kórokozók elpusztulnak.

Ha kisbabánk más anya tejét kapja (de nem az anyatejgyűjtőn keresztül), felhasználás előtt állítsuk vízfürdőbe, úgy, hogy a tej szintjénél magasabban álljon a víz, s a forrástól számított tizenöt percig melegítsük. Az anyatejben levő aktív, élő falósejtek is elpusztíthatják a kórokozókat, ám a forralással őket is hatástalanítjuk a többi védőanyaghoz hasonlóan. Hőkezelés után az anyatej egyetlen előnye az marad, hogy fehérjéje nem fajtaidegen, tehát allergiát biztosan nem fog okozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top