Család

Kell-e vitaminkészítményt adni a gyereknek?

Napjainkban igen sokféle vitaminkészítmény kapható, s ezek többsége inkább valamiféle nyalánkságra – például üdítõre, cukorkára – hasonlít, semmint gyógyszerre. Ízük kellemes, nem csoda, ha a gyerekek már valósággal követelik belõle az újabb és újabb adagokat.

Az élelmiszerboltokban többféle vitaminozott étel és ital kapható. A vitaminok valóban nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, de azt is tudnunk kell, hogy ha nem optimális mennyiségben, hanem ennél többet juttatunk szervezetünkbe, ártalmasak is lehetnek.

Ha az anya egészséges, megfelelően táplálkozik, teje elegendő vitamint tartalmaz, kivéve a D- és K-vitamint. Ezek pótlását azonban csakis a gyermekorvos utasítása szerint, és ne saját elképzeléseink alapján végezzük.

Sajnos, sokan a reklámok csábításának engedve multivitaminokat adnak a csecsemőnek, pedig erre az esetek többségében nincs szükség, s az A- és D-vitamin túladagolása is komoly problémákat okozhat. A feleslegesen bevitt vízoldékony vitaminok kiválasztása túlságosan megterhelheti a kicsik (és nagyok) veséjét.

Ha az anya nem szoptat, tudnunk kell, hogy a csecsemőtápszerek tartalmazzák a megfelelő mennyiségű vitaminokat és nyomelemeket. Erre mindenképpen ügyelni kell, nehogy a D-vitamin túladagolás hibájába essünk. Ennek tünetei: étvágytalanság, hányás, székrekedés, testsúly növekedésének elmaradása, veseelégtelenség, vesekő kialakulása.

Azt is vegyük figyelembe, hogy szervezetünk napfény segítségével maga is képes a D-vitamin előállítására. Ezért tegyük lehetővé, hogy a kisgyermek az őszi, téli hónapokban is sokat lehessen a szabadban a szép, napfényes napokon, s bőrét, ahol csak lehet, érje a fény.

Természetesen vannak olyan állapotok, amikor a szervezetnek fokozott a vitamin igénye, például koraszülöttség, terhesség, szoptatás, súlyos sérülések, heveny és elhúzódó fertőzések, egyes gyógyszerek szedése idején vagy egyes veleszületett anyagcserebetegségek fennállása esetén. Ilyenkor is mindig a gyermekorvossal egyeztetve, pontosan meghatározott adagban szabad csak adni a vitaminokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top