Család

Kiütések a melegben

A melegkiütés általában a túl melegen felöltöztetett, izzadó csecsemõkön látható, de magas láz is okozhatja. Kiválthatja a meleg, párás idõ is.

A csecsemő verejtékmirigyének kivezető csöve még fejletlen, ezért elzáródhat, és a melegnek, izzadásnak kitett helyeken tűszúrásnyi hólyagok, apró piros kiütések jelennek meg. A kiütések a testen bárhol felbukkanhatnak, de a leggyakrabban az összefekvő bőrterületeken, például a kisbaba dundi tokájánál, combhajlatában láthatók.

A hólyagok, illetve a vörös pöttyök felületesen helyezkednek el, és tartalmuk víztiszta. Ha a ruhanemű feldörzsöli, vagy ha nem tartjuk kellőképpen tisztán, elfertőződhetnek. Ilyenkor fertőtlenítő ecsetelővel egy-két hét alatt megszüntethetjük a panaszokat.

A melegkiütések megelőzhetők, ha nem öltöztetjük túl a kisbabát, és pamutból készült, szellős ruhácskákat adunk rá. Testápoláshoz ne használjunk zsíros kenőcsöt, mert befülled alatta a bőr. Éjszakára se takarjuk be nagy, nehéz takaróval.

Az egymáshoz érő bőrfelületeket behintőporozhatjuk, mert nedvszívó, növeli a párolgást, s így szárító hatású. Arra azonban ügyeljünk, hogy csak egészen keveset szórjunk a kisbaba bőrére, mert a nedvességtől összetapadó hintőpor felmaródást okozhat az érzékeny területeken.

Nagy melegben hatásos és kellemes is a langyos fürdő, s ne feledkezzünk meg a gyakori, bőséges itatásról sem. Szomjoltónak továbbra sem javasoltak a cukrozott innivalók, mert súlyos fogromlást okozhatnak, s a gyerek étvágyát is elveszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top