Család

Mire utal a köhögés

Nátha, orrmandulagyulladás, a hátsó garatfal gyulladása rövid köhécselést okoz. Különösen éjjel észlelhetõ azért, mert alvás közben összegyûlik a csecsemõ torkában a váladék.

Az éjszaka, hirtelen jelentkező, rekedt, ugató köhögés jellegzetes tünete a pszeudokruppnak. A nehezített légzést be- és kilégzéskor hangos sípolás, hörgés, orvosi szóval “stridor” kíséri. A gégenyálkahártya hangszalagok alá eső részének gyulladása, duzzadása okozza a légúti szűkületet és a köhögést. Minden esetben azonnali orvosi segítségre van szükség.

Ha a csecsemő hirtelen kezd el fulladozni, pillanatok alatt nehézlégzés alakul ki, félrenyelés következett be. Amint az idegen test az alsó légutakba csúszik, a nehézlégzés megszűnik, de makacs köhögés tapasztalható. Az idegen test eltávolítása sürgős szakorvosi beavatkozást igényel. Szállítsuk haladéktalanul az ügyeletes kórházba a gyermeket!

Ha makacs, olykor rohamszerű köhögés mellett a kilégzés nehezített, sípoló, asztmás jellegű légzésről beszélünk. A légutak részleges szűkülete okozza. A szűkületet az alsó légutakban felgyülemlett váladék is okozhatja. Szamárköhögéshez hasonló, rohamszerű köhögést okozhat vírusos betegség is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top