Család

Tehéntej-allergia

A tehéntejallergia tünetei ritkán alakulnak ki hirtelen, csupán pár kanálnyi tápszer vagy tehéntej adásától – ilyenkor a legszembeötlõbb tünet a csalánkiütés.

Gyakoribb, hogy 2-3 hetes tápszeres táplálás után jelentkeznek a tünetek: a hasmenés, véres széklet, súlyesés, gyakori, ismétlődő alsó- és felsőlégúti hurut, ekcéma, vashiány. Különösen azokban a családokban gyakori, ahol már előfordult valamilyen allergiás megbetegedés.

A legjobb megelőzés az anyatejes táplálás, ezért elválasztó tápszer vagy tehéntej adása helyett a szoptatás fenntartására érdemes törekedni akkor is, amikor a gyermek már főzeléket, gyümölcsöt is kap. A csecsemő immunrendszere ugyanis még éretlen, ezért a testidegen fehérjékkel szemben nem tud még kellő védelmet nyújtani.

A tehéntejallergiát az bizonyítja, ha a tünetek a tehéntej alapú tápszer bevezetésével kezdődtek, és a tápszer elhagyása után elmúltak. Tehéntejfehérje-ellenanyagokat a gyerektől vett vérmintából is ki lehet ilyenkor mutatni. Az immunrendszer érésével a tünetek két-három éves kor körül megszűnnek. Ebben az időben lehet megkezdeni a tejterhelést. Mivel ez allergiás reakciót válthat ki, ilyesmire csak kórházban, orvosi felügyelet mellett kerülhet sor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top