Család

Tizenöt hónapos a baba

Miután tizenöt hónapos korra a legtöbb kisgyermek már egyedül jár, még nagyobb léptékben folytatódik a környezõ világ felderítése. A mászás elmaradozik, az egyre biztosabbá váló léptekre még a csámpázás jellemzõ.




Szívesen tesznek-vesznek egyedül is, kezdik értékelni az önállóságot. A növekedés üteme tovább lassul, ezért a kisgyermek étvágya is mérséklődik. Fontos, hogy túlzott aggodalmunk miatt ne erőltessük az evést akkor sem, ha pár hónappal korábban még nagyevő volt a gyerek. Az egykori duci csecsemő karcsúsodni kezd.

Amikor áll, a normális gerincgörbület is kialakul, és ott gömbölyödik a kisgyermekre jellemző pocak. Továbbra is napirenden lehet az éjszakai rossz alvás, hiszen újabb és újabb fogak bújnak elő.

A tizenöt hónapos már nem csak a felnőtt nyitott tenyerébe tudja tenni a tárgyakat, hanem, ha kell, keskeny edénybe is begyömöszöli, és meg is próbálja kihalászni őket. Ha megmutatják neki, már képes arra is, hogy két kockát egymásra helyezzen. Ezzel kezdetét is veszi a nagy kockázások időszaka, de rombolni azért még mindig egyszerűbb…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top