Család

Újabb oltást kap a kisgyermek

Tizenöt hónapos korban ismét oltást kapnak a gyerekek. Három féle oltóanyagot kapnak egyszerre, melybõl az egyik már eleve kombinált oltás.

Megismétlődik a kettő, négy, majd öt hónapos korban kapott agyhártyagyulladás elleni védőoltás, az úgynevezett Act.Hib, és a gyermekbénulás elleni cseppek, az OPV. Mindez kiegészül az M-M-R-rel. Ez kombinált oltóanyag, háromféle vírus élő, gyengített változata. Kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd.

Ha a kisgyermek éppen lázas beteg, vagy gyógyszereket kap, az oltás beadását mindaddig elhalasztjuk, amíg a tünetek meg nem szűnnek. Az oltás következtében kialakuló kanyaró, rubeola, mumpsz nem terjed át fogékony személyre, tehát a kismama nyugodtan tartózkodhat oltott kisgyermeke közelében.

Az oltásnak ritkán ugyan, de lehetnek mellékhatásai. Ezek nem rögtön, hanem az oltást követő egy-két hét múlva lépnek fel, és főleg az oltóanyag kanyaró komponense okozza. Jobbára hőemelkedést, esetleg lázat tapasztalhatunk, átmenetileg akár kiütéseket is láthatunk a gyermeken. A rubeola oltóanyag ritkábban okoz hasonló tüneteket, a mumpsz komponens pedig gyakorlatilag semmiféle észrevehető reakciót nem okoz.

A kanyaró-rubeola-mumpsz oltást tizenegy éves korban megismétlik. Ezt emlékeztető oltásnak nevezzük, és azért van szükség rá, mert az oltás bevezetése után néhány évvel ismét észlelték a kanyarós megbetegedések számának emelkedését. Különösen az 1979 előtt oltottakra volt ez jellemző, mert az ekkor forgalmazott oltóanyag kevésbé volt stabil, és a tárolásban bekövetkezett legkisebb lazaság is rontotta a szer hatékonyságát.

Lehetséges az is, hogy az első oltás idején még kitart az anyai ellenanyagnak köszönhető – a magzati életből magunkkal hozott – védettség, így a tizenöt hónaposan beadott oltás nem hat kellőképpen. Az is előfordul, hogy valamilyen oknál fogva, például költözés, hanyagság vagy az oltási dokumentáció elvesztése miatt az első oltás elmarad. Az ismétlés optimális ideje tehát az általános iskola hatodik osztálya.

Eleinte csak kanyaró elleni újraoltás volt, de azóta bebizonyosodott, hogy a rubeola és mumpsz esetében sem felesleges az emlékeztető, ezért a kombinált oltóanyagot kapják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top