Család

Otthonszülés – itthon és külföldön

Szülhessen mindenki ott, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Ezzel tesszük a legtöbbet a boldog, szövõdménymentes szülésért. Írásunknak nem célja az otthonszülés népszerûsítése, csupán az okokat keressük: miért ütközik nálunk minduntalan falakba egy olyan kezdeményezés, ami a világ többi országában egy a választható, legális lehetõségek közül.




„Szabadon szülni – szabadnak születni” – ezt a címet viseli az a 2001 szeptemberében meghirdetett kampány, melyet az Alternatal Alapítvány, a Napvilág születésház és a Születésház Egyesület folytat az intézeten kívüli szülés biztonságos feltételeinek megteremtéséért.

Magyarországon a világ többi országához hasonlóan vannak olyan nők, ha nem is sokan, akik otthon szeretnék világra hozni gyermeküket. A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium azonban jelenleg nem tartja időszerűnek ezt a kérdést, sőt fenyegetésekkel igyekszik megakadályozni, hogy szakmai berkekből bárki is a létjogosultsága mellett foglaljon állást: „…az a szülész szakorvos, aki tervezett otthonszülést vállal, vagy bármilyen egészségügyi dolgozó (védőnő, satöbbi), aki erre biztat, nem pedig ellene agitál, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek és protokollok ellen.” – olvashattuk a Magyar Nőorvosok Lapjában.

Alkotmányt sért, s az önrendelkezési jogot csorbítja, hogy a Szakmai Kollégium ellentmondást nem tűrő módszerekkel akadályozza meg a szabad véleménynyilvánítást. Azok az orvosok, akik egyetértenek azzal, hogy az otthonszülés is a választható lehetőségek közé tartozzék, csak mesterségesen torzított hangon nyilatkoznak a rádióban, vagy csupán magánemberként hangoztatják véleményüket.

Dr. Geréb Ágnes orvosi kamarai tagságát 2001 augusztusától fél évre felfüggesztették. Ezzel próbálják megakadályozni, hogy otthonszüléseknél orvosi minőségében vehessen részt. Az eset egyben jelzésértékű is: erre, egzisztenciája elvesztésére számíthat mindenki, aki a nyomdokaiba lép.


Mihez van jogunk?

Az egészségügyi törvény nem tiltja az otthonszülést. Dr. Vajna Virág jogász és a véleményezésre felkért neves alkotmányjogászok egyetértettek ebben a kérdésben. Az önrendelkezési jog a törvény szerint azt jelenti, hogy a beteg szabadon dönthet, kíván-e igénybe venni egészségügyi ellátást, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele.





Ugyanakkor azt is kimondja, hogy a cselekvőképes beteg csak abban az esetben utasíthatja el az ellátást, ha ezzel mások (jelen esetben a magzat) életét vagy testi épségét nem veszélyezteti. Erre hivatkozva állítja a Szakmai Kollégium, hogy tilos otthon szülni. Jogi szempontból azonban erősen megkérdőjelezhető ez az értelmezés.

A tervezett otthonszülés ugyanis nem jelenti az egészségügyi ellátásról történő lemondást, csupán azt, hogy az orvos és a szülésznő segítségét otthonukban kívánják igénybe venni. Az egészséges, szövődménymentes várandósságot követő szülés pedig nem minősül életet és testi épséget veszélyeztető állapotnak. Az Alternatal Alapítvány az Alkotmánybírósághoz fordult, s állásfoglalást kért a törvény értelmezésével kapcsolatban. Két-három évig is eltarthat, mire eredménnyel jár az eljárás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top