Család

Szabad hanyatt feküdni?

A baba és a magzatvíz együttes súlya a várandósság harmadik harmadában válik számottevõvé – ikerterhesség esetén persze már sokkal hamarabb. A megnagyobbodott méh komoly nyomást gyakorol a környezõ szervekre, és a hasi keringést is befolyásolja.




Ha hanyatt fekszünk, a méh súlya a gerinc mentén lefutó aortát, azaz verőeret és a mellette felszálló vénát nyomja. Az aorta fala izmos, rugalmas, nehezebben összenyomható, a vénáról azonban nem mondhatjuk el ugyanezt.

A hatás olyan, mintha rálépnénk egy puha gumiból készült kerti öntözőcsőre: az átfolyó víz mennyisége jelentősen csökkenne. A szívbe tehát ebben a testhelyzetben kevesebb vér jut vissza a hasi nagyvénán keresztül, és néhány szívverés után elfogy a készlet: az agyba is kevesebb vér jut.





Ennek következtében rosszullét fogja el a kismamát, csökken a vérnyomása, ájulás környékezi. Működésbe lépnek a stresszre adott védelmi válaszreakciók: a keringés fenntartása érdekében szaporább lesz a pulzus, de ez a lepényi keringés szempontjából sem elégséges, mert a szív egyre kevesebb vért tud a magzathoz juttatni, ennek következtében a magzati szívműködés lelassul.

A kismamák többnyire érzik, hogy rosszullétüket a hanyatt fekvés váltotta ki – hiszen előtte semmi problémájuk sem volt –, ezért ösztönösen helyzetváltoztatásra törekednek. Ugyanez éjszaka, alvás közben is megtörténhet, talán éppen egy rossz álom riaszt fel a kedvezőtlen testhelyzetből.

A baba is erőteljesebb mozgásokkal válaszolhat, ami felébreszti az anyát. Ha oldalra fordulunk, egy csapásra megszűnnek ezek az ijesztő érzések. Néhány szívdobbanást követően helyreáll a keringés az anyai és a magzati szervezetben is. Akinél gyakran fordul elő alvás közben ilyen rosszullét (orvosi neve: vena cava inferior szindróma), az bástyázza körül magát párnákkal elalvás előtt, hogy éjszaka se tudjon önkéntelenül hanyatt fordulni.





Hanyatt fekvés helyett az úgynevezett ferde fekvést is választhatjuk, ez már a vénás keringés szempontjából is megfelelő. Vajúdáskor, szüléskor még inkább kerülnünk kell a hanyatt fekvést. Helyette félig ülő, ülő vagy oldalt fekvő helyzetet válasszunk.

Ha epidurális érzéstelenítést alkalmaznak, s ezért feküdni kell, vagy a császármetszésre várva a műtőasztalon fekszünk, kikapcsolják a keringési korrekciós mechanizmusokat. Hanyatt fekve jobban csökken a vérnyomás, romlik a lepényi keringés.

Elsőként azt halljuk, hogy a baba szívverése lassul, az anya esetleg csak később jelzi, hogy nincs jól. A műtőasztalt ezért fektetés után rögtön ferde helyzetbe fordítják, és a kismamát úgy rögzítik, mintha egy oldalra dőlő hajó fedélzetén feküdne.





A hasa is oldalra dől egy picit, feladva a leckét a műtőorvosnak, hol is van a has középvonala, amihez igazítania kell a bőrmetszést. A legtöbb szülőágyat viszont nem lehet ide-oda dönteni, ezért néhány szülészeten úgynevezett ékpárnát használnak, amely megemeli a hanyatt fekvő kismama egyik oldalát. Így már kényelmesen elérhető az a kis dőlésszög, amelynél a méh már nem nehezedik a vena cavára.

Szaktanácsadó: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top