Család

Szaunázhat-e a kismama?

A hideg-meleg váltakozása edzi a véredényeket, erõsíti az immunrendszert, de arra hajlamosaknál görcsöt is okozhat. A nagy melegben kitágulnak a véredények, megváltozik a vérnyomás, esetleg szédülés, ájulás fordulhat elõ.




Ha korábban nem szaunáztunk, semmiképpen ne a várandósság idején kezdjük el. Nem tudhatjuk, hogyan reagál szervezetünk a hirtelen forróságra.

Aki azonban eddig is rendszeresen élvezte a szaunát, némi módosítással folytathatja. Az első három hónapban amúgy is gyakori az émelygés, hányinger, ezért azt javasoljuk, csak kísérővel próbálkozzunk.

Aki semmilyen kellemetlenséget nem tapasztal, maradhat, amíg jól átmelegszik, de legfeljebb tíz percig. Az utána szokásos hideg vizes medence helyett csak a zuhany alatt hűsöljön.





A has hirtelen lehűtése görcsöt okozhat, ám a végtagok, különösen a láb ereinek jót tesz a hideg-meleg váltakozása. Fontos, hogy a kismama a szaunázás után sort kerítsen egy kis pihenőre vagy lassú sétára a friss levegőn.

Az elvesztett folyadékmennyiséget pótoljuk vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, kalóriaszegény italokkal.

Szauna után ne feledkezzünk el bőrünk bekrémezéséről, finom masszírozásáról se. Erre a célra a gyógyszertárban kapható kakaóvajas hidratáló kenőcsök a legalkalmasabbak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top