Család

Mikor kezdhetünk tornázni szülés után?

A megerõltetõ hasizomgyakorlat többet árthat, mint használ. A megnyúlt szövetek lazábban tartják a belsõ szerveket, csak kíméletes terheléssel erõsíthetjük a has, a hát és a medence izmait.




Néhány kórházban szerveznek szülés utáni tornát a gyermekágyas nőknek, ahol megtanulhatják azokat a gyakorlatokat, amelyek a szülést követő hetekben elősegítik a megnyúlt szövetek összehúzódását. Éljünk a lehetőséggel, illetve érdeklődjünk felőle!

Ha a szülés komplikáció nélkül lezajlott, a kismama akár már másnap megkezdheti a könnyű gyakorlatokat. Fontos, hogy különböző testhelyzetekben eddzen, és ne okozzon fájdalmat a mozgás.

• Feküdjünk hátunkra, térdben kényelmesen hajlítsuk be lábunkat, talpunkat támasszuk az ágyra. Képzeljünk el egy óralapot a keresztcsont alatti tájékra (a testre merőlegesen). Helyezzük át testsúlyunkat egyik számról a másikra az óramutató járásának megfelelően körkörösen. Közben hasunk kidomborodik, illetve medencénk az ágyhoz lapul. Erősíti a medence, a has és a hát izmait.





• Térdeljünk fel, majd felsőtestünkkel ereszkedjünk vissza az ágyra, alkarunkon és alsó lábszárunkon támaszkodunk, a comb függőleges marad. Farokcsontunkkal „fessünk” képzeletbeli köröket, ábrákat magunk mögé.

• A gyermekágy vége felé javasolható a következő gyakorlat: négykézlábra állunk, majd kicsit megemeljük a térdünket. Fel-le hintázunk anélkül, hogy térdünk leérne a földre.

Semmiképpen nem tesz jót a lábemelgetés: megerőlteti a hátat, és megakadályozza a hasizomzat regenerálódását. Az egyenes hasizomban ugyanis a terhesség alatt rés keletkezett a kellő tágulás biztosítására. Hasonlóan káros a vizelet visszatartása pisilés közben: nem erősíti az izmokat, hanem a húgyhólyag túlzott megnyúlását eredményezheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top