Család

Fekve, masszírozva

A hanyatt fekvés kivételével nagyon sokféle helyzetet ajánlanak azok, akik nem ragaszkodnak a "hagyományos" módszerekhez. Sokszor egy masszázs is sokat segít.






1-2.


Oldalt fekvő helyzetben a magzat oxigénellátása jó, s a szívhangokat is könnyen lehet hallgatni, ha a kismama a magzat hátával ellentétes oldalon fekszik. A bába ilyenkor jól hozzáfér a gáthoz. A pozíció hátránya, hogy a gravitáció hatása nem érvényesül, ha azonban a kismamának már csak feküdni van kedve, így sokkal jobb, mint hanyatt fekve. Képünkön a bába az erőteljes keresztcsont-tájéki fájdalmak enyhítésére speciális masszázst végez: egyik tenyerével nyomja a keresztcsontot, a másikkal pedig hátrafelé húzza a kismama behajlított lábát. Közben az asszony előbb felhúzza térdét, majd hátrafelé nyújtja és homorít.


 



3.






A térd-könyök helyzet különböző változatai rendkívül kedvezőek a magzati oxigénellátás szempontjából. A gát könnyen hozzáférhető, a bába hátmasszázst is tud alkalmazni. Hátránya, hogy a szívhanghallgatás nehézkes. Ha igen ritka szövődmény, köldökzsinór előreesés következik be, ebben a testhelyzetben tartják az anyát, amíg a császármetszéshez előkészítik a műtőt.







4.


Ha a kismama térdel, és párjára, labdára, vagy egyéb bútordarabra támaszkodik, hatékonyan tud nyomni, és derekát is tehermentesíti. Ebben a testhelyzetben is tökéletesen hozzá tud férni a szülésznő a gáthoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top