Család

Születéstörténetek

Az olvasók elbeszéléseibõl is kiderül, hogy a különbözõ helyzetek igen nagy különbségekre vezethetnek!




Bevallom, nem sikerült a vajúdás vége felé lazítanom, és születendő gyermekemre gondolnom, annyira fájt mindenem. Pedig a vége felé többször is segített a szülésznő azzal, hogy rámszólt, lassabban szedjem a levegőt. Épp összeszedtem magam, hogy lezuhanyozzak, álltam a falnál, csempének döntött arccal, a férjem hozta a törölközőt. Hirtelen megszűntek a szünetek a fájások között, és elkezdtem nyomni. A szülésznő az orvos után kiabált, a férjem vonszolni kezdett az ágy felé, de én csak nyomtam. Felkerültem az ágyra, még hallottam, hogy a távolból az orvosom azt mondja, húzzam fel a lábam, mert lerúgom a szülésznőt, de én egy hatalmas ordítás kíséretében kirepítettem magamból a kislányomat.
Zsengellér Izabella


Nagyon sokat segített az is, hogy a szentesi kórházban szülőszéken vajúdhattam, majd szülhettem. A derekam fájt leginkább, s nagyon jól meg tudtam támasztani a széles, kemény háttámlában. Fájdalomcsillapítóra nem volt szükségem, ebben a testhelyzetben elviselhetőnek éreztem az összehúzódásokat. Amikor már egybefolytak a fájások, egyszer csak éreztem, nyomnom kell. Harmadik nekirugaszkodásra megszületett Dávid, s én annyira boldog voltam, hogy csak ennyi volt, és már vége is…
Giláné Cs. Olga, Szegvár






A nagyatádi kórházban sétálhattam vajúdás közben, így kényelmesebb volt. Később fájáserősítő infúziót és epidurális fájdalomcsillapítást kaptam, mégsem kellett feküdnöm, majd orvosom átkísért a szülőszékre – ez egy remek találmány! Ettől kezdve fél órán belül, három tolófájásra és kilenc nyomásra megszületett életünk értelme, Jázmin baba.
P-né V. H., Csokonyavisonta


Mire a beöntés után visszakecmeregtem a szülőszobára, megmutatták, hova feküdjek: egy magas és keskeny asztalágyra, ahonnan már nem bírtam egyedül lejönni. Ott szenvedtem három órát egyetlen biztató szó vagy tájékoztatás nélkül. … Második gyermekemnek sok évvel később sajnos hasonlóan kellett megszületnie, bár a szülésznő ezúttal nagyon kedves volt és sokat segített: a kitolási szakban még mindig háton kellett feküdnöm, ami kegyetlenül kényelmetlen helyzet, sokszori próbálkozásra sikerült csak megszülnöm. Jó lett volna felülni vagy guggolni, de nem lehetett. Javaslom azoknak az orvosoknak, akik ehhez a helyzethez ragaszkodnak, hogy próbáljanak gyomorgörcs esetén kemény ágyon, háton fekve, lekötözött lábbal enyhíteni magukon!
N. Emese, Budapest






Vajúdás közben az orvos és a szülésznő javaslatára kipróbáltam a patkó alakú szülőszéket. Egy kicsit idegenkedtem tőle, de valóban sokat segített, hogy a baba minél előbbre jusson. Mikor már szünet nélkül jöttek a fájások, visszafektettek az ágyra, mert elérkezett a kitolás pillanata. Az első két próbálkozásom nem sikerült, de utána már egész jól ment. Sára a hatodik fájásra született meg. Soha nem érzett szeretethullám árasztott el, és örömömben csak zokogni tudtam. Élmény volt a győri megyei kórházban szülni.
Milotainé Nagy Éva, Komárom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top