Család

Egészségesen finomat

Az idõsebb gyerekek közül mind több tudja, hogy inkább egy pohár tejet igyon, mint cukros üdítõt, és többet ér a gyümölcs, mint az - általában minimális táperejû - édesség. Ez nekünk, felnõtteknek köszönhetõ.





Az óvodában kezdjük

Szükség van olyan programok elterjesztésére, mint amilyen a több, mint 100 óvodában megismert „Szív kincsesláda” elnevezésű, Magyarországra adaptált, amerikai program. Ennek során a gyerekek pozitív viszonyba kerülnek saját testükkel, feltérképezik azt, megtanulják a különféle szervek funkcióit, működését. Egyszerű gyakorlatok során megismerik az egészséges ételféleségeket, jótékony hatásukat a szervezetre, el is készíthetik maguknak, és közben eljutnak odáig, hogy hiszik és tudják, hogy ezeknek a táplálékoknak a fogyasztása nem lemondás, hanem jó dolog.


Otthon is változtassunk

A táplálkozási szokások megváltozása azonban nem megy egyik napról a másikra. Az egyes családokban nemzedékeken keresztül alakultak ki, így csak újabb generációk felvilágosító munkájával alakíthatók át. Nem szabad türelmetlennek lennünk, és minden kínálkozó segítséget igénybe kell venni. A táplálkozási szakemberek javaslatai a családokkal szoros kapcsolatban álló védőnői hálózaton keresztül ismerhetők meg.






A magzatot is szoktassuk


A felvilágosítás, a gyakorlati alkalmazás már a terhesség idején elkezdődhet. A kismamák táplálkozása nemcsak a születendő gyermek egészségét is nagymértékben befolyásolja, és a későbbiekben is a fiatal mamák, szülők tehetnek a legtöbbet – a védőnőkkel karöltve – a felnövekvő nemzedék egészséges étkezési szokásainak, életmódjának kialakításáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top