Család

Bébiálom

Az elsõ hónapokban napi tizenhat órát alusznak a csecsemõk, szüleik mégis gyakran panaszkodnak álmatlanságra. Azt a tizenhat órát ugyanis sok kisebb részletben alussza végig a kisbaba.

“Mikor lesz már végre egy nyugodt éjszakám?” – kérdezi sok anya a végkimerülés határán. Hát igen, igaz ami igaz, az alvásmegvonás még kínzási módszerként is használatos. Az álmatlanság hosszú távon gyengíti az immunrendszer működését, az ingerküszöb hihetetlenül alacsonnyá válik, a szexuális érdeklődés pedig fokozatosan kialszik.











Hogyan alusznak a kisbabák?

A napi tizenhat órás átlagtól elég jelentős eltérések is tapasztalhatók – a 12 óra alvás ugyanúgy normálisnak számít, mint a 20. A csecsemők alvása során, – a felnőttekéhez hasonlóan – két szakasz váltogatja egymást: az egyik az úgynevezett REM-fázis (rapid eye moviment), ekkor álmodunk, s könnyen felébreszthetők vagyunk; a másik a mély, nyugodt alvás időszaka. A két szakasz közötti átmeneti időszakban nagyon felszínes az álmunk, ezekben a majdnem éber pillanatokban tudat alatt ellenőrizzük, minden rendben van-e körülöttünk.

Felnőtteknél egy-egy alvási ciklus 90-120 percig tart, csecsemőknél csak kb. 50 percig – ezzel is magyarázható a gyakori felébredés. A felnőttek az összes alvásidő 25 százalékában álmodnak, a csecsemők és kisgyermekek viszont alvásidejük 50 százalékát fordítják álmokra. Ennek az a magyarázata, hogy az álomfázisban dolgozzuk fel a napközben szerzett új benyomásokat. Látni is a gyerekeken, hogy álmodnak: hadonásznak, forgolódnak, nyögnek, felsírnak, van, aki még halandzsázik is pár szót.


Nagyjából ennyi az az információmennyiség, amiben valamennyi, a csecsemők és kisgyermekek alvási szokásaival foglalkozó szakember egyetért. Pedig a gondok még csak ezután kezdődnek igazán. A gyermekorvosokat a konkrét egészségügyi problémák után gyermekük alvási zavarai miatt keresik meg a leggyakrabban a kimerült szülők. A Kismamába érkező olvasói levelek jelentős hányada alvási problémákról szól, sőt ha kisgyermekes szülők bárhol szóba elegyednek egymással, az alvás körüli cirkuszok szinte mindig szerepelnek a beszédtémák közt.



Aki sosem növi ki, vagyis visszatérő alvászavarok 










 Az éjszakai, alvás körüli konfliktusok enyhülnek, amint lemondunk az olvasott vagy elképzelt, esetleg mások által ajánlott módszer erőszakos bevezetéséről. Az éjszaka végigalvásának képessége nem erény, és nem is olyan cél, amit mindenáron meg kell valósítani. Megnyugtatásul és befejezésként álljanak itt Nádas Péter sorai:
„Mert hiszen nem csak én, és nem csak ők, mesélte, hanem már a nagyapád, és a dédapád is minden áldott éjjelen, pontban háromkor fölébredt. De kizárólag a férfiak. A nők soha. A nők nyugodalmasan átalusszák az éjszakát a mi családunkban. Ezeket a sorokat, tán mondanom se kell, éjjel három és fél négy között írom.“
(Nádas Péter: Évkönyv)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top