Család

Télen is zajlik az élet az Állatkertben

Családi örömök érték a Pálmaházban lakó ugrótamarinokat. Ha jól megnézzük e fürge majmocskát, azt láthatjuk, hogy a hátába egy aprócska kölyök csimpaszkodik.






Bár a legtöbb állat természetszerűleg inkább tavasszal, nyáron ad életet utódainak, azért télvíz idején is születnek állatkerti apróságok.

A Pálmaház egyik oldalszárnyában látható ugrótamarinok családja (Callimico goeldi) például nemrégiben gyarapodott egy újabb taggal. Ez a Dél-Amerikában honos karmosmajom-féle felnőttként is igen aprócska, de kölyöknek végképp egészen kicsiny.

Ha figyelmesen megnézzük e fürge, dél-amerikai majmocskákat, azt láthatjuk, hogy egyikük hátába egy aprócska kölyök csimpaszkodik. Az öthónapos vemhesség után világra jött utód hol a szülein, hol az idősebb testvér hátán lovagolva ismerkedik a világgal. Néhány hét, egy-két hónap múlva azonban várhatóan már egyre önállóbban fogja felderíteni környezetét, és beletanul az ugrálás művészetébe is. Az ugrótamarinok ugyanis hihetetlen ugrásokra képesek. Vízszintesen akár 3-4 méteres távolságot is képesek átugrani, amikor az ágak között közlekednek.

Amíg az ugrótamarinoknak a Pálmaház kellemes, trópusi klímájára van szükségük, a perzsa leopárdokat (Panthera pardus saxicolor) nem zavarja a hideg. Sőt, úgy tűnik, inkább romantikus hangulatba kerültek.
Az Állatkertet felkereső közönség a közelmúltban több ízben is tanúja lehetett a párducnásznak, ami arra utal, hogy az állatkerti munkatársak partnerközvetítő tevékenysége eredményes volt.








Amint emlékezetes, Nadír, a franciaországi Mulhouse állatkertjéből érkezett hétesztendős hím perzsa leopárd mellé 2003 nyarán sikerült egy megfelelő nőstényt találni az ötesztendős Cezi személyében, aki a csehországi Dvur Královéből érkezett. Kezdetben azonban kérdéses volt, hogy rendben össze fognak-e szokni, hiszen az első hetekben-hónapokban a nőstény meglehetősen harciasan viselkedett jövendőbelijével. Azóta persze már összemelegedett a két állat, és mostanában rendszeresen megfigyelhetők a boldog együttlét pillanatai is.

Az állatkerti munkatársak abban bíznak, hogy a forró párduc-erotika meghozza a kívánt gyermekáldást, ami már csak azért is fontos lenne, mert a perzsa leopárd az élőhelyén is veszélyeztetett, a világ állatkertjeiben pedig csak 90 egyed él összesen ebből az alfajból. Az eredményekre azonban még várni kell, hiszen – ha sikeres volt is a párzás – a perzsa leopárdok vemhességi ideje 90-105 napra tehető.

Az állatkert nyitvatartása:





























január – február minden nap  9:00  16:00
március – április minden nap  9:00  17:00
május – augusztus hétfőtől csütörtökig
péntektől vasárnapig
 9:00  18:00
 19:00
szeptember – október minden nap  9:00  17:00
november – december minden nap  9:00  16:00

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top